Tönkölykenyér

Írta: HeF a tesztelŐ vasárnap, február 15, 2015
Évek óta szinte csak saját sütésű kenyeret eszünk, ez alól csak azok a  nagyon pörgős időszakok a kivételek, amikor van az a fáradtság, hogy bekerül a kosárba egy-egy "ipari". Ilyenkor természetesen mindig megerősít minket a tudat, hogy a házinál nincs jobb és kellő motivációt kapok, hogy inkább még egy kicsit talpon maradjak, de sajátot ehessünk.

Az évek folyamán nagyon sok receptet végigpróbáltam, most azt a jól bevált kenyeret mutatom be, aminek az elkészítése a legkevesebb macerával és legnagyobb sikerélménnyel szokott járni. Az összetevőkből a kész kenyértészta nagyjából 5 perc, a kelesztés és sütés pedig összesen egy óra.

Ez a kenyér belül a ruganyos fajta, vágás közben a kenyérbél nem morzsálódik. Éles késsel egészen vékonyra szelhető.

TÖNKÖLYKENYÉR

100g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
400g tönköly fehérliszt
1 csomag instant élesztő
8g nádcukor
12g só (természetes, nem finomított)
300g langyos víz (3dl, de én jobban szeretem mérlegen kimérni, mert a mérő edényünk pontatlan)

1. A liszteket, sót, cukrot és az élesztőt keverjük össze egy tálban (nincs értelme a porélesztőt előfuttatni, az összekevert tésztában tökéletesen elindul minden).

2. Öntsük hozzá a langyos vizet és keverjük, majd gyúrjuk jól össze a tésztát. Először kicsit ragacsosnak tűnhet, de minél tovább gyúrjuk, annál jobban összeáll, ruganyos és kezelhető lesz.

3. Takarjuk le az edényt és tegyük huzatmentes, meleg helyre a tésztát, majd hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Közben vajazzuk ki a sütőformát (ezt a lépést elhagyhatjuk, ha már korábban kipróbáltuk hogy nem tapad bele a formába a sütés közben a tészta).

4. A tésztát vegyük ki a tálból lisztezett felületre, formázzuk meg a sütő forma méretére és tegyük bele a formába. A formát takarjuk le és tegyük félre a sütő bemelegedéséig, hogy kicsit keljen még a tészta.

5. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és tegyünk be egy hőálló edényben (nálam porcelán teáscsésze) vizet. Ettől jó párás lesz bent a levegő, ami sokat segít a kenyér sütés közbeni emelkedéséhez.

6. A megkelt tésztát egy éles késsel vagdossuk be átlósan, majd tegyük be a sütőbe. A sütési idő 40 perc, ha azt szeretnénk, hogy ropogósabb legyen a kenyér kérge, sütés közben 2-3 alkalommal spricceljük le vízzel.

Praktikák:

- a tésztába keverhetünk magvakat (lenmag, szezámmag, napraforgó mag, mogyoró, dió, stb.)
- használhatunk korpát vagy pelyhet is, ez esetben egy kicsit több vizet kell a tésztához adni, mert ezek az összetevők magukba szívják a vizet, emiatt szárazabb lesz a tészta. Pontos értéket nem tudok mondani, de semmiképpen nem 1-2dl-re kell gondolni, hanem 1 teás vagy 1 evőkanálnyi adagra, a hozzáadott mennyiségtől függően
- minél kevesebb vizet teszünk a tésztába, annál kötöttebb lesz és bár könnyebb kezelni, de a megkelést ez az állag nem segíti, ezért ne féljünk a kissé ragacsosabb tésztától