Gombás-cukkinis lecsó

Írta: Memi péntek, augusztus 26, 2011
Ahány ház, annyi szokás, vagyis annyi lecsó. Hasonlóan a pörkölthöz, vagy a gulyás leveshez ezen étel elkészítését is mindenki máshogy tudja, más a család kedvence, eltérő az összetevők hozzáadásának sorrendje, a titkos összetevőket nem is említve.
Jól van ez így :-)

Alapvetően "vendégek" nélkül készítem a lecsót, ritkábban cukkinivel, most azonban maradt pár szem gomba is a hűtőben, így kiválóan fel tudtam használni.

Megunhatatlan, egyszerű, ráadásul most itt a szezonja is, javaslom kipróbálni gabona körettel (kifejezetten imádjuk kuszkusszal, gerslivel, vagy bulgurral, vagy mindhárommal egyszerre) :-)

GOMBÁS-CUKKINIS LECSÓ 4 személyre

1 kg lecsó paprika
1 kg paradicsom
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db cukkini
5-6 db gomba
só (himalája)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj

1. mossuk meg alaposan a zöldségeket és kockázzuk fel (a fokhagymát reszelni is lehet az intenzívebb íz miatt)
2. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét)
3. adjuk hozzá a paradicsomot és fedő alatt pároljuk, amíg a paradicsom kevés levet ereszt
4. adjuk hozzá a paprikát, cukkinit, gombát, fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk
5. időnkét kevergetve, fedő alatt főzzük, amíg "fogkemény" lesz a cukkini és a gomba

Praktikák:
- nálam a paradicsom és paprika 1 : 1 aránya vált be, de ízlés szerint változtatható
- ha botmixerrel pürésítjük, majd átszűrjük, akkor kiváló mártást kapunk halakhoz, húsokhoz, tésztához
- tálaljuk különféle gabonával

Itt is mi szorgoskodunk: