Vegán "tojásos" nokedli (tojásmentes, szója nélkül)

Írta: Memi csütörtök, május 26, 2022

Mennyire érdekes, hogy gyerekkoromban még az illatát sem szerettem, most pedig a vegán változatért egyenesen rajongok, a fekete sót imádom és megtévesztően hasonló lesz tőle ez az étel az eredeti változathoz. 

Tojás allergiásoknak és hisztamin érzékenyeknek is kiváló alternatíva.

VEGÁN "TOJÁSOS" NOKEDLI (tojás- és szójamentes) 4 személyre

Nokedli:
300 g durum liszt
300 g víz
3 g fekete só
3 g sima só (természetes, nem finomított) 

"Tojás" szósz:
30 g kölesliszt
80 g víz
1 teáskanál fekete só
1/2 teáskanál sima só
késhegynyi kurkuma

Saláta:
1 fejes saláta
5 evőkanál almaecet (5 %-os)
4 evőkanál cukor (nyers nád)
4 dl víz

1. tegyünk fel melegedni egy lábosban nokedli főző vizet 1 teáskanál sóval
2. egy keverőtálba mérjük ki és keverjük homogénre a nokedli összetevőit, majd amikor a víz lobogva forr, szaggassuk bele nokedlit
3. keverjük át a vízben lévő nokedlit, majd 5 percig főzzük, szűrjük le és egy tálban tegyük félre 
4. keverjük össze a tojásos szósz összetevőit, öntsük a leszűrt nokedlire és keverjük össze alaposan
5. melegítsünk fel egy serpenyőt, tegyünk bele 1 evőkanál olajat és öntsük bele a tojásos nokedlit, majd gyakran kevergetve pirítsuk, amíg kissé megszilárdul a szósz a nokedlik körül
6. mossuk meg a salátát és szedjük leveleire, keverjük össze a saláta öntetet (nem kell bele só, mert összetöpped a saláta) és öntsük a levelekre