Kurkumás darás sütemény (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, május 06, 2022

A kurkumás darás sütemény (Sfouf) közel-keleti eredetű, a fő összetevőkön túl többféle változatban létezik, mi a vegán alternatívát készítettünk. Tradicionálisan fenyőmag kerül a tetejére és tahinivel kikent tepsiben kell sütni, nálunk ezek elmaradtak, de szezámmag szórás került a sütire.

Próbáltuk gyömbéres, narancsos cukorsziruppal leöntve is, de azzal már túl édes, anélkül jobban szeretjük.

Ha gyors változatot szeretnénk, akkor forró vízzel készítsük, de ebben az esetben kevéssé tud megemelkedni a tészta, kicsit ragacsosabb édesség készül belőle. Ha van rá időnk, akkor áztassuk be a darát előre szobahőmérsékletű vízbe, ebben az esetben magasabbra emelkedik a tészta, piskótásabb állaga lesz.

KURKUMÁS, DARÁS SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára

100 g búzadara (lehet teljes kiőrlésű és sima is)

100 g sima liszt

100 g nyers nádcukor

1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)

1 csapott teáskanál őrölt kurkuma

csipet só (természetes, nem finomított)

30 g semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)

30 g kandírozott narancs

2 teáskanál friss citromlé

2,5 dl víz

tetejére szezámmag


- ha forró vizes változatot készítünk, akkor gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, béleljük ki sütőpapírral a sütőformát, majd a víz kivételével keverjünk össze minden alapanyagot, majd keverjünk homogén masszát a forró vízzel, öntsük az előkészített tepsibe, szórjuk meg szezámmaggal a tészta tetejét, majd ezt követően rögtön lehet sütni


- ha hideg vizes változatot készítünk

1. keverjük össze a darát a vízzel és hagyjuk állni 1/2 - 1 órát

2. amikor letelt a pihentetési idő, mérjük hozzá a cukrot, csipet sót, a lisztet, a sütőport, adjuk hozzá a citromlevet, majd az olajat, abba a kurkumát, keverjük össze alaposan, végül keverjük hozzá a kandírozott narancsot

3. öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét pár csipet szezámmaggal, majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt

4. jellegzetes rombusz alakban tálalják, ehhez az egyik oldalról függőlegesen, a másik oldalról 45 fokos szögben várjuk fel a süteményt


Praktikák:

- ha cukorszirupot is szeretnénk készíteni a süteményhez, akkor 50 g nyers nádcukrot öntsünk fel 1 dl vízzel (adhatunk hozzá 30 g kandírozott gyömbért is), majd forraljuk fel és forrástól számítva főzzük pár percig, amíg kissé sűrűbbé válik a folyadék, majd hűtsük le és azzal meglocsolhatjuk a frissen sült, még forró süteményt (pici befőttes üvegben a hűtőben sokáig eláll a szirup)

- a tésztához használhatunk kandírozott gyömbért is