Lángos egyszerűen (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi vasárnap, május 08, 2011
Három kedvenc lángossütőm volt: Szentendrén, Hévízen és Hajdúszoboszlón. Eddig...
A múlt idő mostantól hivatalos :-)

LÁNGOS EGYSZERŰEN 8 db (egészségesebb összetevők)

50 dkg liszt (tönköly fehér)
1 evőkanál só (nem finomított)
1/2 evőkanál cukor (nyers nád)
1 csomag szárított élesztő
3 dl víz
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
olaj a sütéshez

1. mérjük ki az összetevőket és gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni (30-40 perc)
2. ha megkelt a tészta, osszuk nyolc egyenlő részre, finoman sodorjunk gombócokat belőlük
3. tegyünk fel serpenyőben kb. 2 ujjnyi olajat a sütéshez (nagyobb átmérőjűt érdemes választani, hogy szépen ki tudjuk fektetni a tésztát és ne érjen a serpenyő aljához), amíg felforrósodik az olaj, hagyjuk pihenni a gombócokat
4. végezzünk próbát az olajon, ha egy csipet tésztát beledobva sercegve sül, akkor megkezdhetjük a lángosok kisütését (forró legyen az olaj, másképp megszívja magát a tészta)
5. a gombócokat kissé lapítsuk le és a szélén körbe forgatva nyújtsuk (kb. 15-20 cm átmérőjűre, vagy amekkorát a serpenyő enged), vigyázva, hogy középen ne szakadjon el (lehet nagyon vékonyra nyújtani a tésztát, akkor lesz "bolti" formája és ropogós közepe)
6. süssük ki egyesével, minden oldalát aranybarnára, majd papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajat
7. tetszés szerinti feltéttel tálaljuk

Praktikák:
- ne hevítsük hirtelen az olajat, közepes lángon melegítsük, de csak akkor kezdjünk sütni, ha már forró
- a képen látható lángos tönköly fehér lisztből készült