Banánkenyér (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi hétfő, november 14, 2022

Többféle tej- és tojásmentes, vegán banánkenyér receptet mutattunk már a sima változattól a gyümölcsösön át a mogyorós csokis verzióig, most pedig a Netbiobolt együttműködés keretében elkészítettük a gluténmentes változatot is, amit kókuszvirág cukorral paleo étrendbe is beilleszthetünk.

Ha akad otthon kicsit érettebb banán, érdemes elkészíteni ezt a gyors finomságot.

BANÁNKENYÉR (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)  25 x 10 cm-es formára

1 db (200 g körüli) érett banán
100 g nyers nádcukor

100 g zabpehelyliszt

50 g kókuszliszt

1/2 zacskó sütőpor (foszfátmentes)

1/2 mokkáskanál szódabikarbóna

20 g hidegen sajtolt olaj

150 g víz

1 evőkanál friss citromlé

 

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát

2. keverőtálban villával nyomkodjuk pürésre a banánt és keverjük hozzá a citromlevet

3. mérjük a püréhez a cukrot, a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, majd a vizet, utána abba az olajat és alaposan keverjük össze (sűrű massza lesz)

4. kanállal oszlassuk el egyenletesen a sűrű masszát az előkészített formában és süssük 25-30 perc alatt aranybarnára a süteményt

 

Praktikák:

- paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk N&Z kókuszvirág cukrot

- a banánnak nem szükséges túlérettnek lenni, elég, ha érett, szép sárga

- az olaj lehet extra szűz olíva, hidegen sajtolt repceolaj, vagy karakteresebb pl. dió-, vagy mákolaj

- fűszerekkel is finom (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kezeletlen citomhéj, narancshéj stb.)

- kenyér-, vagy őzgerinc formában is süthető

 

Itt is mi szorgoskodunk: