Almás-mákos kevert sütemény (tej-, és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, november 23, 2022

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kevert sütemény, melyben könnyen lehet variálni a liszteket is, nagyon jól bírja, ha csak teljes kiőrlésű (tönköly) búzalisztből készül, de felesben keverhető simával is. 


ALMÁS-MÁKOS KEVERT SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára, vagy d23 tortaformára

300 g alma

120 g cukor (nyers nád)

220 g víz

1 teáskanál citromlé

30 g olaj (szűz, vagy hidegen sajtolt)

200 g teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt

20 g zabpehelyliszt

20 g mákliszt

1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt fahéj

20 g mazsola

20 g zabpehely

20 g apróra vágott étcsokoládé (vegán)


1. áztassuk forró vízbe a mazsolát, sütőpapírral béleljük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

2. pucoljuk meg az almát és reszeljük le tökreszelővel egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát

3. mérjük hozzá az olajat, a fahéjat és keverjük össze

4. mérjük a keverékhez a liszteket és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók

5. nyomkodjuk ki a mazsolát, a zabpehellyel és az aprított csokival együtt keverjük el a tésztában és öntsük az előkészített formába

6. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt, vékonyabb tészta esetén 30-35 perc, vastagabb pl. zsúrtorta, vagy kenyérforma esetén 40-45 perc alatt


Praktikák:

- más aszalványokkal, kandírozott gyümölccsel és fűszerezéssel is variálható 

- ha nem csak teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor kevesebb vízzel kezdjünk (200 g) és szükség esetén apránként adjuk hozzá a maradék vizet, lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen a tészta


Itt is mi szorgoskodunk: