Mézes puszedli
Írta: Memi
vasárnap, november 25, 2012
Az azonnal puha mézeskalács receptjéből elkészült a puszedli is, lehet simán, csokimázzal, aszalt szilvával töltött változat is, mindegyik finom...
MÉZES PUSZEDLI 10-12 db (egészségesebb összetevők)
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű
tönköly)
5 dkg cukor (nyers nád)
10 dkg méz
2 dkg olvadt vaj
1,5 csapott evőkanál tejföl
1/2 narancs reszelt héja
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt
szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt
gyömbér
csipet őrölt szerecsendió
mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj
1. a
tojást a cukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az
olvadt vajat, a fűszereket és keverjük simára.
2. szórjuk
a tojásos keverékhez a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan
keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!)
3. tegyük
a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni (megkeményedik és gyúrhatóvá válik)
4. ha
letelt a pihentetés ideje, enyhén lisztes alapon gyúrjuk össze a tésztát és
sodorjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel egyenlő (kb.
1,5-2 cm) széles darabokra
5. formázzuk
a tésztadarabokat félgömb alakúra és helyezzük kivajazott tepsire egymástól
legalább 1 cm távolságra (sütés közben megnövekednek)
6. gyújtsuk
be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük meg a
puszedliket
7. ha
teljesen kihűltek a puszedlik, lehet csokoládéba mártani, de önmagában is finom
8. vízgőz
fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, villa segítségével, egyesével
mártsuk, forgassuk bele a puszedliket, majd rácsra kiszedve hagyjuk megdermedni
a csokoládét
Praktikák:
- a
fűszereket ízlés szerint lehet variálni
- a
formázáskor nyomhatunk a puszedlik közepébe aszalt gyümölcsöt