Vörös és fehér, avagy vegyes káposzta fasírt (vegán)

Írta: Memi kedd, január 10, 2012
A NoSalty vendégblogger rovatába készített vöröskáposzta fasírt receptünk időközben az egyik kedvencünkké vált, kipróbáltuk már kínai kelkáposztával is és most (tekintettel a hűtőben aszalódó két miniatűr káposztára) elkészítettük vegyes káposztából is.

Azt tapasztaltuk, hogy fehér káposzta esetén kicsit több teljes kiőrlésű liszt kell ahhoz, hogy megfelelően formázható legyen a fasírt (több levet is ereszt), illetve a kínai kelt nem szoktuk lesózni, aprítás után rögtön lehet bekeverni a masszát (ebbe a típusba egy sárgarépát is szoktunk aprítani). Természetesen ízlés szerint alakítható a fűszerezése :-)


VEGYES KÁPOSZTA FASÍRT (vegán) 15 db

25 dkg vöröskáposzta
25 dkg fehér (édes) káposzta
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
6 szem tört borókabogyó
tört bors
1 evőkanál só (természetes, nem finomított)
2 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű pékárúból)
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. tisztítsuk meg a vörös- és a fehér káposztát a felső leveleitől és torzsájától, majd aprítsuk nagyon apróra (aprító géppel, vagy reszeljük le)
2. sózzuk meg a káposztát és keverjük össze, mindenhol érje a só, majd pihentessük 0,5-1 órát, hogy levet eresszen
3. ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát és öntsük le a levét, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, valamint 1 marák zsemlemorzsát, a lisztet és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll)
4. evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a  maradék zsemlemorzsában
5. serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve
6. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
7. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)

Praktikák:
- a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat


Itt is mi szorgoskodunk: