Aszalt gyümölcsös kosárka (tejtermék és tojásmentes, vegán)
A mince pie eredete a 13. századra vezethető vissza, tradicionális karácsonyi édesség, melynek fűszerezése (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió) a három napkeleti bölcset szimbolizálja.
25 g aszalt sárgabarack
40-50 g cukor (nyers nád) az almától függően
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipet frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál víz
tészta:
100 g hideg kókuszzsír
80 g porcukor (nyers nád)
125 g finomliszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
1. állítsuk össze a tölteléket (ha tehetjük, előző nap, de legalább annyival a tészta készítése előtt, hogy legyen ideje teljesen kihűlni), ehhez áztassuk forró vízbe a mazsolát és az áfonyát, vágjuk apró kockára az aszalt sárgabarackot és pucoljuk meg, majd reszeljük le tökreszelőn az almát egy kis főzőedénybe
2. nyomkodjuk ki a mazsolát és az áfonyát, adjuk a barackkal, a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel a reszelt almához, öntsünk alá 2 evőkanálnyi vizet és gyakori keverés mellett pároljuk, amíg az alma megpuhul és elpárolog alóla a lé is (ekkor ízlés szerint még adhatunk hozzá citromlevet, cukrot, vagy fűszereket), majd hagyjuk teljesen kihűlni
3. kókuszzsírral kenjük ki a kosárka sütőformákat (a kenéshez nem kell hideg zsír, de a tésztához használtat addig tartsuk a hűtőben, amig elkezdünk dolgozni vele) és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. a tésztának akkor kezdjünk neki, amikor a töltelék már hideg, konyhai aprítóval morzsoljuk össze a hideg kókuszzsírt a lisztekkel, majd tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, a csipet sót
5. keverjük össze a citromlét a vízzel és gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát (ügyelve, hogy ne olvassza meg nagyon a kókuszzsírt a kezünk)
6. tegyük a tésztát lisztezett felületre, nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra és 6 cm-es pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a kosárka alapját, majd óvatosan béleljük ki a kókuszzsírral kikent formákat (nem kell erősen benyomkodni a tésztát, csak finoman beleigazítani a formába, sütés közben szépen felveszi az alakját)
7. osszuk el a tölteléket a tésztakosárkákban, majd a maradék tésztát gyors mozdulatokkal összenyomkodva és kinyújtva, szúrjuk ki a csillagokat és tegyük a töltelék tetejére (a csillagok sarkait enyhén, finoman nyomjuk a tésztakosárka pereméhez)
8. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (ne legyen barna a tészta, épphogy kapjon egy pici színt)
9. várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a gyümölcsös kosárkák, majd a formát picit megnyomva, megmozgatva borítsuk ki belőlük
Praktikák:
- a kosárkák tetejét 5 cm-es pogácsa szaggatóval is készíthetjük, ebben az esetben a tésztakorongba vágjunk egy pici x-et, hogy a gőz tudjon távozni
- másféle aszalványokkal és fűszerekkel is készíthető