Majonézes krumpli (vegán)

Írta: Memi vasárnap, november 25, 2012
Általában évente egyszer készül nálunk, de akkor biztosan az asztalon kell lennie... 

Az utóbbi időben cél a tejmentesség, így a karácsony esti menüben is így fog szerepelni az egyik kedvencünk :-)

MAJONÉZES KRUMPLI (vegán) 4 személyre

1 kg krumpli
só (nem finomított)

tartármártáshoz:
50 dkg natúr szójajoghurt (GMO mentes)
csipet só (nem finomított)
1,5 teáskanál őrölt fehérbors
4 teáskanál cukor (nyers nád)
3 teáskanál citromlé (frissen facsart)
4 teáskanál mustár (házi)
1 gerezd fokhagyma -opcionális

1. mossuk meg alaposan a krumplit és héjastól főzzük meg annyi enyhén sós vízben, amennyi bőven ellepi
2. készítsük el a tartármártást, adjuk a joghurthoz az ízesítőket, reszeljük bele a fokhagymát és alaposan keverjük össze (kóstoljuk meg, itt még tudunk finomítani az ízesítésen)
3. ha megfőtt a krumpli (szúrjunk bele egy hegyes kést és ha könnyedén siklik a krumpliban, akkor megfőtt), óvatosan szűrjük le és hagyjuk kihűlni, majd pucoljuk meg
4. szeljük a megpucolt krumplit kb. 0,5 cm széles karikákra és egy tálban -gondosan illesztve a szeleteket- tegyük le az első réteget, enyhén sózzuk meg és vékonyan terítsük be tartármártással (nem kell bőven locsolni, elég evőkanállal néhány pontra adagolni, majd egy kés segítségével elteríteni az egész rétegen)
5. a rétegzést, sózást és a tartárral kenést folytassuk, amíg van alapanyagunk, majd az utolsó réteget kissé bővebben fedjük be a tartárral

Praktikák:
- a krumpli nagyon könnyen semlegesíti az ízeket, így ennél az ételnél a tartármártást lehet bátran fűszerezni
- apróra szelt vöröshagymával is finom fokhagyma helyett
- egy keveset félre lehet tenni a mártásból és tálaláskor az étel mellé adni