Vegán székelykáposzta

Írta: Memi péntek, december 07, 2012
Érdekes kombinációnak kell megfelelnie a karácsonyi ételeknek nálunk, hús- és tejmentesség a cél, így a káposzta is ennek megfelelően készül. Nagyon finom vegán verzióban is ez az étel.


VEGÁN SZÉKELYKÁPOSZTA 4 személyre

1 kg savanyú káposzta
10 dkg szójakocka (GMO mentes)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db csípős paprika
1 db paradicsom
4 db babérlevél
2 teáskanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál őrölt füstölt paprika
1 teáskanál köménymag
tört bors
só (nem finomított)
olívaolaj (extra szűz)

1. áztassuk be a szójakockát forró vízbe, csipet sóval, borssal ízesítsük
2. mossuk meg a paradicsomot és a paprikát, majd szeljük 1-2 cm-es kockákra
3. tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát szeljük apróra és 2-3 evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre
4. adjuk a hagymához az őrölt paprikákat, kevergessük pár másodpercig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, paprikát, reszelt fokhagymát, öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi és fedő alatt főzzük a pörkölt alapot, amíg elkezd forrni
5. szűrjük le a szóját és adjuk a paprikás alaphoz, majd tegyük rá a káposztát (ha nem túl sós és leveses, akkor nem kell kinyomkodni), ízesítsük (köménymag, babérlevél, bors), öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt főzzük, amíg a káposzta megpuhul

Praktikák:
- felhasználás előtt kóstoljuk meg a káposztát, ha nagyon sós mossuk át és nyomkodjuk ki
- a szóját mindig forró vízbe áztassuk (csipet sóval, borssal)
- natúr (GMO mentes) szójajoghurttal tálaljuk