Angol almáspite

Írta Memi szombat, február 19, 2011 Nincs hozzászólás
Nagyon szeretem az almás pite összes verzióját, egy elvem van, minél több a töltelék, annál jobb, azonban mind közül is van egy nagy-nagy kedvenc.
Nem tudom, ezért lett-e ő kedvenc, mert életem egyik meghatározó utazásához kötődik az első találkozásunk, vagy egyszerűen csak tényleg az eddig evett legjobb, számomra utánozhatatlan.
Azt is be kell valljam, hogy ez nem egy házi készítésű sütemény és még csak nem is egészséges összetevőkből készül, de néha-néha belefér :-)
"Szerencse", hogy csak ritkán jutok hozzá, mert ő még a híres önkontrollomat is próbára teszi :-)
Nem is csigázom a kedélyeket, ő nem más, mint a Mr. Kipling Apple Pies.
A süteményt sajnos nem tudtam klónozni, de egy hasonlót elkészítettem.

ANGOL ALMÁS PITE 21 cm átmérőjű formára (egészségesebb összetevők)

tészta:
22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
2 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
10 dkg hideg vaj (tisztított -ghí)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
töltelék:
1/2 kg alma
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
5 dkg vaj (tisztított -ghí)
4 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 evőkanál étkezési keményítő
1 db citrom

1. gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, könnyen gyúrható, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk (ha szükséges 1-2 evőkanál hideg vizet adjunk hozzá), majd tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül
2. tisztítsuk meg és reszeljük le az almát (tökreszelőn), vagy szeljük apróra, majd a vajon, kis lángon kezdjük el párolni, közben adjunk hozzá kevés citromlevet (kb. negyed citrom) és fűszerezzük (fahéj, gyömbér, cukor)
3. amikor levet eresztett adjuk hozzá a keményítőt és főzzük össze
4. ha kissé meghűlt a töltelék, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzunk ki egy piteformát, vagy hőálló tálat
5. 1/3-2/3 arányban osszuk el a tésztát és a nagyobbikat nyújtsuk ki a 0,3-0,5 cm vastag kerek formára, majd béleljük ki vele a tálat
6. adagoljuk a tésztára a tölteléket és egyenletesen oszlassuk el
7. a maradék tésztából sodorjunk vékony hengereket és rácsozzuk a sütemény tetejét
8. a 4. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára (35-40 perc)

Praktikák:
- ha nem túl leveses az alma, a keményítő elhagyható
- a tészta és az alma közé lehet szórni darált diót
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült

Napi útmutató: "Időnként hátra kell lépni, hogy nagyobbat lehessen előre ugrani." Drabkina