Kelt burgonyás pogácsa (tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
vasárnap, november 02, 2025
Nagyon szeretjük a hagyományos, békebeli krumplis pogácsát, de ha kelt verziót választunk, akkor ez a kedvenc. Maradék főtt krumpli nagyszerű felhasználása, de emiatt a recept miatt akár érdemes külön is főzni egy kis krumplit...
KELT KRUMPLIS POGÁCSA (tej- és tojásmentes, vegán)
30-35 db (4 cm átmérőjű szaggatóval)
285 g burgonya
400 g búza finomliszt
12 g só (természetes, nem finomított) + 1 teáskanál a főzéshez
8 g cukor (nyers nád)
1 cs porélesztő
2 dl (200 g ) kézmeleg víz
10 g olaj (hidegen sajtolt)
kenéshez:
1/4-1/4 teáskanál só és cukor 2 teáskanál vízzel kikeverve
Előkészítés:
- tegyük fel főni a krumplifőző vizet 1 teáskanálnyi sóval, majd hámozzuk meg, daraboljuk apróra a krumplit és főzzük meg (forrástól számítva kb. 15 perc)
- szűrjük le a megfőtt krumplit egy keverőtálba és villával törjük össze, majd várjunk, amíg kissé kihűl, hogy tudjunk vele tésztát gyúrni (ha maradék főtt krumplival dolgozunk, akkor mérjük ki egy keverőtálba és törjük össze villával)
1. ha legalább kézmelegre hűlt a krumpli, kezdhetjük a tészta összeállítását, egy kis tálkába szórjuk bele a porélesztőt, adjunk hozzá a cukorból 1 teáskanálnyit és a kézmeleg vízből 1/2 dl-t, keverjük össze, majd hagyjuk, hogy pár perc alatt felfusson az élesztő
2. mérjük a finomra tört krumplihoz a lisztet, a sót, a maradék cukrot és vizet, adjuk hozzá az olajat és a felfutott élesztőt, majd nyomkodjuk, dolgozzuk össze egy gombóccá (ragacsos, nedves állaga lesz, elég csak addig gyúrni a tálban, amíg összeáll), majd lisztezzük be a felületét és kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt
3. amikor megkelt a tészta, borítsuk alaposan belisztezett felületre, lisztezzük be a tésztát is, sodrófával nyújtsuk kb. 2 cm vastagra (késsel be lehet irdalni, ha szeretnénk) és béleljük ki a tepsit sütőpapírral
4. lisztbe mártott szaggatóval szúrjuk ki a pogácsákat és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, majd a maradék tésztát nyomkodjuk össze és ismételjük a folyamatot, amíg elfogy a tészta
5. a kenéshez egy pohárban keverjük ki a sót és a cukrot vízzel, kenjük le a pogácsákat, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük meg
Praktikák:
- tehetünk a tésztába ízesebb olajokat is (pl. szőlő, tökmag),
- jól fagyasztható, kiengedés után is puha, kellemes állagú
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: burgonyás, egyszerű, házilag, kelt, krumplis, laktózmentes, pogácsa, puha, recept, receptműves, szaftos, tejmentes, tojásmentes, vegán





