Trüffel golyó (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi hétfő, december 30, 2024
Szaftos piskóta összemorzsolva egy kis baracklekvárral. Az igazi különlegesség a változatos bevonatban rejlik. Olvasztott és temperált étcsokoládéba mártva a Sacher torta, darált dióba forgatva a zserbó, kókuszvirágcukorba hempergetve a puncsgolyó, kakaóporral pedig a tiramisu ízvilágát idézi.

TRÜFFEL GOLYÓ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20-22 db

Piskótához (20 cm átmérőjű formára):
50 g gm. zabpehelyliszt
50 g gesztenyeliszt
5 g holland kakaópor
50 g nyers nádcukor
5 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (kókuszzsír állapotban)
1,5 dl (150 g) víz

Összeállításhoz:
2-3 evőkanál baracklekvár

Forgatáshoz (tetszés szerint):
1-2 evőkanál holland kakaópor
1-2 evőkanál kókuszvirágcukor
darált dió, vagy sótlan mogyoró
olvasztott, temperált étcsokoládé (vegán)

1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, a kakaót, a cukrot és a sütőport, majd keverjük össze 
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat és keverjük össze csomómentesre
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát az előkészített formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük aranybarnára 20-25 perc alatt (ha 20 cm-nél nagyobb átmérőjű formában sütjük, akkor laposabb a piskóta, így 10-15 perc elég)
5. ha megsült a piskóta, vegyük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni
6. amíg hűl a piskóta, a forgatáshoz választott alapanyagot tegyük ki tálkába, amiben könnyedén tudjuk megforgatni a golyókat
7. a kihűlt piskótát morzsoljuk össze egy keverőtálban, adjunk hozzá 1 evőkanál baracklekvárt és kézzel kezdjük el összegyűrni, majd attól függően, hogy mikor lesz kellemesen formázható, de kemény (golyóra összenyomható) a massza, adhatunk még hozzá 1, legfeljebb 2 evőkanál lekvárt
8. formázzunk diónyi adag golyókat és hempergessük meg a kiválasztott bevonatban
9. azonnal fogyasztható, vagy fogyasztásig hűtőben tároljuk

Praktika:
- közepébe lehet rejteni rumba áztatott mazsolát, meggyet, aszalt szilvát, vagy kandírozott narancshéjat, gyömbért, de akár marcipánt is