Lekvárhab újrahasznosítás, avagy a vegán "joghurtos" sütemény

Írta: Memi szerda, július 27, 2022

Idén is a mirabella adja a téli lekvárkészletünk alapját. A legutóbbi befőzéseknél elég sok habot kellett leszedni a lekvárról az üvegekbe töltés előtt, így már többször is elkészült ez a "hulladékmentő" finomság.

Az elkészült sütemény íze nagyon hasonlít a joghurtos sütihez, de ez a verzió tejmentes, tojásmentes, vegán.

VEGÁN "JOGHURTOS" SÜTEMÉNY (tej- és tojásmentes, vegán) 20x25 cm-es formához

100 g lekvárhab
250 g víz
100 g (nyers nád)cukor
1 mokkáskanál friss citromlé
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
30 g olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
200 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
1/2 csomag sütőpor

díszítéshez:
- darabolt idénygyümölcs (barack, meggy, eper), de enélkül is finom

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral, vagy olajozzuk ki a tepsit
2. mérjük ki a lekvárhabot, öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a szódabikarbónát és keverjük össze, majd öntsük hozzá az olajat és ismét keverjük át
3. mérjük a folyadékba a lisztet és a sütőport és keverjük össze csomómentesre
4. öntsük a masszát az előkészített formába, majd süssük meg a süteményt kb. 25-30 perc alatt (tűpróba)

Prakikák:
- a megmaradt lekvárhab műanyag edényben kiválóan lefagyasztható, így befőző szezonon kívül is elkészíthető ez a finomság
- használhatunk extra szűz olívaolajat, hidegen sajtolt napraforgó, repce, vagy kukoricacsíra olajat, de akár testesebb pl. mák, vagy dióolajat is
- egyedi ízlés szerint fűszerezhető is (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, stb.)
- nagyon jól illik a süteménybe a teljes kiőrlésű liszt, de lehet keverni fele-fele arányban sima liszttel is, illetve 10%-ban zabpehelyliszttel is