Mirabella szilva lekvár

Írta Memi szombat, július 27, 2013 Nincs hozzászólás
Évekkel ezelőtt figyeltünk fel a mirabella szilvára, avagy a fosókára és arra a tényre, hogy a környékünk parkjai pompáznak a sárga és a lila gyümölcsöktől. Mire elhatároztuk, hogy kipróbáljuk lekvárnak, addigra le is érett, így kíváncsian vártuk a következő szezont.

Majdnem sikerült lemaradni, a huzamos, eső nélküli meleg kicsit felgyorsította a folyamatot, de szerencsére egy kosárnyit össze tudtunk szedni a környékbeli fákról.
Sajnos az eddig evett legédesebb, már-már émelyítően édes mirabella szilvát a belváros közepén találtuk, befőzési mennyiséget nem volt lehetőség szüretelni, így maradt a lila, kissé savanykásabb gyümölcs, azonban ezzel is az egyik kedvenc lekvárunk készült.

Lenti recept az általunk készített lekvárokhoz képest több cukorral készült, azonban így is egy kissé savanykás az elkészült lekvár. Érdemes kisebb adaggal kezdeni, majd fokozatosan adagolni a cukrot a készítés során, ízlésünk szerint, illetve, ha leveses a gyümölcs, akkor nem kell hozzá vizet adni.

MIRABELLA SZILVA LEKVÁR kb. 2 liter

2,8 kg mirabella szilva (nálunk lila)
0,5 dl víz (kevés leve volt a gyümölcsnek)
60 dkg nyers nádcukor
1 késhegynyi citromsav
20 g pektin

1. mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, tegyük magas falú edénybe, öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, majd közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök elkezdenek leválni a magról (gyakran kell kevergetni, mert "köpköd")
2. ha levált a gyümölcs a magról, zárjuk el a hőt alatta, botmixerrel pürésítsük (nem fognak a magok széttörni), majd szűrőn passzírozzuk át (így a legkönnyebb kimagozni a gyümölcsöt)
3. tegyük vissza a tálba a magoktól leszűrt gyümölcspépet (kóstoljuk meg, hogy elég édes/savanyú-e, ha szükséges, adjunk még hozzá cukrot), keverjük el benne csomómentesen a pektint, majd folyamatos keverés mellett, nagy lángon főzzük, amíg forrni kezd, ekkor vegyük vissza kis lángra és gyakori keverés mellett hagyjuk 5 percig rotyogni
4. zárjuk el a hőt, szedjük le a lekvár tetejéről a habot és adagoljuk tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárjuk le fóliával és a tetővel, állítsuk fejre 5 percre (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást), majd, ha kihűlt, mehet a kamrába

Praktikák:
- faeperrel vegyesen is finom, ekkor kevesebb cukor is elég
- vegyes színű mirabellából is készíthető