Amerikai csokis keksz (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, április 15, 2022

Amerikai típusú csokicseppes keksz (chocolate chip cookie) recepteket többféle vegán változatban próbáltunk már, valahogy egyik sem ízlett igazán, egynek elment, de nem hívogatott, hogy újra elkészítsem.

Ezzel a recepttel készült keksz viszont egészen közelít az eredeti élményhez, ráadásul sokféle ízesítéssel lehet variálni (kakaó, fűszerek, lisztek keverése).

Készíthetjük vegyesen is a kekszeket, lekvárral, aprított, pörkölt mogyoróval, vagy csokival.

AMERIKAI CSOKIS KEKSZ 20-25 db

125 g sima liszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g hideg (!) kókuszzsír
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
néhány kocka vegán étcsokoládé felaprítva
 
Előkészület: aprítsuk fel a csokit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszt(ek)et a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, a sütőport és a felaprított csokit, majd keverjük össze homogénre
3. öntsük a citromlevet és a víz 3/4-ét a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát, liszttől függően, ha szükséges a víz maradéka, akkor fokozatosan adjuk hozzá (könnyen kezelhető, de nem túl ragacsos tésztát kell kapni)
4. osszuk a tésztát 20-25 egyenlő részre (attól függ, milyen nagy kekszet szeretnénk), formázzunk golyókat, lapítsuk kb. 1 cm magasra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje még maradjon világos, mert ahogy hűl, közben keményedik a keksz)
6. tegyük át a kekszeket egy rácsra, majd, ha szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük a hűtőbe, amíg a csokidarabok megszirárdulnak, utána vegyük ki, mehet dobozba (ezzel a módszerrel nem kenik össze egymást annyira)
 
Praktikák:
- csak sima lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből is finom
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó