Sárgaborsó leves indiai módra
Írta: Memi
szombat, február 04, 2012
Rajongunk az indiai jellegű fűszerekért (is), így amikor megtaláltam a spejz legelrejtettebb polcán a zacskó sárgaborsót, rögtön tudtam, hogy a vöröslencse sorsára jut...
Egyik kedvenc levesünk a vöröslencseleves indiai módra újjászületése ez a recept.
SÁRGABORSÓ LEVES INDIAI MÓDRA 4 személyre
25 dkg sárgaborsó
5 dkg gersli (árpagyöngy)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1-2 halványító zellerszár
2 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt koriander
1/2 kávéskanál curry
só (természetes, nem finomított)
csipet bors
Előkészítés:
- a sárgaborsót előző nap mossuk meg és áztassuk be (felhasználásig tartsuk hűtőben)
Praktikák:
- lehet használni zeller gumót is, ha épp nincs halványító zeller
- használhatunk enyhe és csípős curryt, vagy más fűszert is
- gersli nélkül is finom
Egyik kedvenc levesünk a vöröslencseleves indiai módra újjászületése ez a recept.
SÁRGABORSÓ LEVES INDIAI MÓDRA 4 személyre
25 dkg sárgaborsó
5 dkg gersli (árpagyöngy)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1-2 halványító zellerszár
2 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt koriander
1/2 kávéskanál curry
só (természetes, nem finomított)
csipet bors
Előkészítés:
- a sárgaborsót előző nap mossuk meg és áztassuk be (felhasználásig tartsuk hűtőben)
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát és a zellerszárat karikázzuk fel
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük a hagymára a köményt, a koriandert, curryt és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
4. tegyük a hagymára a felaprított paradicsomot, a fokhagymát és forgassuk össze
5. adjuk hozzá a többi zöldséget, a sárgaborsót és a gersli, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és (kevés) sóval ízesítsük
6. időnként megkeverve, fedő alatt főzzük addig, amíg a sárgaborsó és a gersli megpuhul (szükség esetén pótoljuk az elfőtt vizet)
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük a hagymára a köményt, a koriandert, curryt és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
4. tegyük a hagymára a felaprított paradicsomot, a fokhagymát és forgassuk össze
5. adjuk hozzá a többi zöldséget, a sárgaborsót és a gersli, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és (kevés) sóval ízesítsük
6. időnként megkeverve, fedő alatt főzzük addig, amíg a sárgaborsó és a gersli megpuhul (szükség esetén pótoljuk az elfőtt vizet)
Praktikák:
- lehet használni zeller gumót is, ha épp nincs halványító zeller
- használhatunk enyhe és csípős curryt, vagy más fűszert is
- gersli nélkül is finom
Címkék: borsó, curry, ebéd, feles, halványító, indiai, koriander, kömény, leves, sárgaborsó, vega, vegán, vegetáriánus, zeller