Nyitott kakaós kalács

Írta: Memi péntek, február 17, 2012
Sokadszor készítem ezt a kalácsot, de mindig előbb elfogyott, mint ahogy a fényképet el tudtuk volna készíteni...

Végre, most egy kiadósabb vacsora után készült el ez a finomság, így alkalom nyílt a dokumentálásra is, mielőtt nekiestünk :-)


NYITOTT KAKAÓS KALÁCS 18 cm-es tortaformában (egészségesebb összetevők)

tészta:
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly, graham)
10 dkg cukor (nyers nád)
3 dkg olvadt vaj
1 csomag porélesztő
1,5 dl víz

töltelék:
3 dkg cukrozatlan kakaó (karob por)
2 dkg olvadt vaj
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia)

1. futtassuk fel az élesztőt 1 teáskanál cukorral elkevert 1 dl vízben (akkor jó, ha az élesztő összefüggő, habos réteget képez a víz felszínén)
2. keverjük a liszthez a maradék cukrot, adjuk hozzá az olvadt vajat és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát és letakarva (ne száradjon ki a felülete) kelesszük duplájára (45-60 perc)
3. amíg a tészta kel, olvasszuk fel a töltelékhez szükséges vajat, majd keverjük hozzá a cukrot és a kakaót
4. ha a tészta megkelt, osszuk 2 egyenlő részre, nyújtsuk ki az egyiket 0,5 cm vékony téglalappá (kb. 40x20-as legyen) és kenjük meg a töltelék felével, majd tekerjük fel szorosan, mint a bejglit
5. végezzük el a 4. pontban írtakat a másik tésztadarabbal is, majd a 2 tekercset egyik végüknél nyomjuk össze
6. ha készen van, illesszük az egyik végüknél összefogott 2 csíkot egymás mellé párhuzamosan és ejtsük mindegyik csík közepén egy vékony vágást úgy, hogy csak a rudak közepéig vágjuk át őket (így kissé kinyílnak a tekercsek hosszában), majd óvatosan fonjuk egymással össze a 2 kinyitott rudat (aki nem szeretne ezzel bajlódni, ne vágja be a 2 rudat, csak simán fonja őket össze)
7. ha a fonat elkészült, alakítsuk ki a kívánt formát, ha tortaformában sütjük, akkor tekerjük fel csigavonalban, de lehet egyenes kalácsot is sütni
8. vajazzuk ki a formát, vagy a tepsit és tegyük rá a tésztát, pihentessük letakarva 30 percig, majd 180 fokon süssük aranybarnára (20-25 perc)

Praktikák:
- a képen látható kalács tésztája teljes kiőrlésű tönköly liszttel és nyers nádcukorral, a töltelék karob porral és nyírfacukorral készült

Itt is mi szorgoskodunk: