Csokoládétorta kakóbab törettel (gluténmentes)
Írta: Memi
vasárnap, február 05, 2012
Ismét újdonságot próbálhattunk ki, most a kakaóbab töret volt a főszereplő.
Egy egészségfesztiválra kellett készítenünk receptkártyákat, amelyeket azzal az elképzeléssel állítottunk össze, hogy a lehető legtöbb étkezési kultúrába, esetleg diétába legyenek beilleszthetők és ha már 4 db-ot kell készíteni akkor a fő receptkategóriákra épüljön.
A leves a nyers, vegán zöldségleves, a salmorejo lett, az előétel / saláta kategóriát a sült zöldségekkel és pikáns öntettel kombinált quinoa nyerte, a főételt az épp aktuális kedvencünk a chilis fekete bab képviselte és végül íme a kakaóbab főszereplésével készült desszert, amely az eddigi legnépszerűbb tortánk méltó társa.
Abban biztos voltam, hogy mindenképp gluténmentes desszertet szeretnék. Először a lisztmentes csokitorta elkészítését terveztem, de nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy annak a tortának kifejezetten lágy, puha a textúrája, a kakaóbab pedig pörkölt, ropogós, így nagy lenne a kontraszt. Végül úgy döntöttem, hogy egy kevés kukoricaliszthez alakítom a receptet.
Az eredmény egy elképesztően finom torta lett, melynek puha tésztájában megbújnak a kissé felpuhult kakaóbab darabok, a tészta massza tetejére szórt töret pedig kellemesen ropogósra sült, így tökéletesen kiegészítik egymást. Aki szeretné, betöltheti narancs lekvárral, vagy tetszőleges krémmel és bevonhatja csokoládéval, de porcukorral megszórva is egyszerűen mesés.
CSOKOLÁDÉTORTA KAKAÓBAB TÖRETTEL 18 és 22 cm-es formára is elegendő
10 dkg étcsokoládé (60-70 % körüli)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
10 dkg kukoricaliszt
3,5 dkg kakaóbab töret
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 db narancs
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
Egy egészségfesztiválra kellett készítenünk receptkártyákat, amelyeket azzal az elképzeléssel állítottunk össze, hogy a lehető legtöbb étkezési kultúrába, esetleg diétába legyenek beilleszthetők és ha már 4 db-ot kell készíteni akkor a fő receptkategóriákra épüljön.
A leves a nyers, vegán zöldségleves, a salmorejo lett, az előétel / saláta kategóriát a sült zöldségekkel és pikáns öntettel kombinált quinoa nyerte, a főételt az épp aktuális kedvencünk a chilis fekete bab képviselte és végül íme a kakaóbab főszereplésével készült desszert, amely az eddigi legnépszerűbb tortánk méltó társa.
Abban biztos voltam, hogy mindenképp gluténmentes desszertet szeretnék. Először a lisztmentes csokitorta elkészítését terveztem, de nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy annak a tortának kifejezetten lágy, puha a textúrája, a kakaóbab pedig pörkölt, ropogós, így nagy lenne a kontraszt. Végül úgy döntöttem, hogy egy kevés kukoricaliszthez alakítom a receptet.
Az eredmény egy elképesztően finom torta lett, melynek puha tésztájában megbújnak a kissé felpuhult kakaóbab darabok, a tészta massza tetejére szórt töret pedig kellemesen ropogósra sült, így tökéletesen kiegészítik egymást. Aki szeretné, betöltheti narancs lekvárral, vagy tetszőleges krémmel és bevonhatja csokoládéval, de porcukorral megszórva is egyszerűen mesés.
CSOKOLÁDÉTORTA KAKAÓBAB TÖRETTEL 18 és 22 cm-es formára is elegendő
10 dkg étcsokoládé (60-70 % körüli)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
10 dkg kukoricaliszt
3,5 dkg kakaóbab töret
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 db narancs
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1. olvasszuk fel a vajat a csokoládéval
2. külön edényben válasszuk szét a megmosott tojásokat, a fehérjékhez adjuk a csipet sót és verjük kemény habbá
3. a sárgákhoz adjuk a cukrot és verjük habosra, majd keverjük össze a csokoládés vajjal, a fahéjjal és (az alaposan megmosott) narancs reszelt héjával, valamint a kinyomott levével
4. keverjük a masszához a kukoricalisztet, a szódabikarbónát és a sütőport, majd óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjét
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), majd vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát
6. öntsük a tésztát az előkészített formába, óvatosan, enyhén rázogassuk meg, hogy egyenletesen elterüljön és az 5. pontban írt hőfokon süssük készre 30-35 perc alatt
Praktikák:
- lehet tenni a tésztába vaníliát, csipet kardamomot is és narancs helyett egy adag főzött kávét
- aki még intenzívebb kakaó ízt szeretne, tehet a tésztába kakaó, vagy karob port is
- tálalható porcukorral, de kiválóan illik a barack-, vagy narancs lekvár is hozzá
2. külön edényben válasszuk szét a megmosott tojásokat, a fehérjékhez adjuk a csipet sót és verjük kemény habbá
3. a sárgákhoz adjuk a cukrot és verjük habosra, majd keverjük össze a csokoládés vajjal, a fahéjjal és (az alaposan megmosott) narancs reszelt héjával, valamint a kinyomott levével
4. keverjük a masszához a kukoricalisztet, a szódabikarbónát és a sütőport, majd óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjét
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), majd vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát
6. öntsük a tésztát az előkészített formába, óvatosan, enyhén rázogassuk meg, hogy egyenletesen elterüljön és az 5. pontban írt hőfokon süssük készre 30-35 perc alatt
Praktikák:
- lehet tenni a tésztába vaníliát, csipet kardamomot is és narancs helyett egy adag főzött kávét
- aki még intenzívebb kakaó ízt szeretne, tehet a tésztába kakaó, vagy karob port is
- tálalható porcukorral, de kiválóan illik a barack-, vagy narancs lekvár is hozzá
Itt is mi szorgoskodunk: