Kaktuszos rozskeksz

Írta: Memi kedd, február 07, 2012
A kukoricadarás kenyérnél írtam a nopal kaktuszporról, most a reggeli témakörében teszteltük, tettük smoothie-ba és kekszbe.

A kekszes verzió nagyon sikeres lett... Lehet enni reggelire, iskolába és munkahelyre vinni tízóraira, vagy csak úgy, nasinak :-)

KAKTUSZOS ROZSKEKSZ
10-12 db

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg zabpehely
2 dkg nopal kaktuszpor
10 dkg vaj
8 dkg nyers nádcukor
5 dkg étcsokoládé (60-70% körüli)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)

1. olvasszuk fel a vajat és keverjük bele a cukrot, majd mossuk meg a tojást, adjuk a vajhoz és keverjük habosra (gyors mozdulatokkal, nehogy megsüljön a tojás)
2. keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a nopalt, a felaprított étcsokoládét, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sütőport
3. öntsük a tojásos keveréket a szárazanyagokhoz és keverjük össze alaposan
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
5. evőkanálnyi adagokból, enyhén nedvesített kézzel formázzunk golyót, majd lapítsuk le és tegyük az előkészített tepsire
6. a 4. pontban írt hőfokon süssük 10-12 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket (meg is szilárdul)

Praktikák:
- lehet bele tenni más fűszereket
- készíthető zabkorpával, kókuszreszelékkel, vagy más típusú lisztekkel is