Omlós keksz (pâte sablée) eperkrémmel

Írta: Memi kedd, február 14, 2012
Talán már körvonalazódott az a kép rólunk, hogy imádunk gasztronómiai újdonságokat megismerni, kipróbálni, ha úgy tetszik tesztelni. Igaz ez főként azokra az alapanyagokra, amelyek a tudatos táplálkozás tág körébe tartoznak és mégis akár a hétköznapi életünkbe is könnyedén beilleszthetők. Akár alapanyagot, akár szolgáltatást tesztelünk, igyekszünk a lehetőségek szerint alaposan felkészülni az adott témakörben és hitelességünket megőrizve objektív áttekintést adni...

Miért is e bevezető? Olyan felkérést kaptunk, amit eddig még nem, szakácskönyvet tesztelhetünk... Alapvetően az volt a Kiadó igénye, hogy mutassuk be az olvasóknak a kiadványt, végül abban egyeztünk meg, hogy beleássuk magunkat a könyvbe és a saját tapasztalatainkat osztjuk meg. Eddig 3 különböző nehézségű recepten vagyunk túl és még nem fejeztük be, szorgosan gyűjtve a benyomást, menet közben véglegesítve egy mérhető és összehasonlítható, saját értékelési rendszert, melynek eredményéről hamarosan részletes beszámoló következik.

Lássuk Michel Roux: Tésztavarázs könyvéből az egyik legkönnyebb recept kissé saját ízlésünkre hangolt változatát, amelynek alapja egy omlós, vajas keksz. A tészta lágy, kissé törékeny, ezért óvatosan, türelemmel kezelendő, de kárpótol a végeredmény, amely elképesztő ízharmónia, szétomlik a szájban, az általunk eddig evett vajas kekszek mindegyikénél finomabb :-)

OMLÓS KEKSZ EPERKRÉMMEL 8-10 db komplett desszert (egészségesebb összetevők)

kekszhez:
12,5 dkg liszt (tönköly fehér, durum)
10 dkg enyhén puha vaj
5 dkg porcukor (nyers nád, nyírfa)
1 db tojássárgája

krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
(natúr, gluténmentes)
4-5 evőkanál cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
2 dl víz
50 dkg fagyasztott eper

Előkészítés:
- vegyük ki a fagyasztóból a gyümölcsöt és olvasszuk fel

1. adjuk a liszthez az apró kockára darabolt vajat és a porcukrot, majd morzsoljuk össze
2. adjuk hozzá a megmosott és külön tálban szétválasztott tojássárgáját és dolgozzuk össze homogén tésztává (lágy, de formázható lesz)
3. formázzunk gombócot a tésztából, csomagoljuk be konyhai fóliába és tegyük a hűtőbe 1-1,5 órára (amíg kissé megkeményedik és nyújtható lesz)
4. ha letelt a pihentetési idő vékonyan de gondosan lisztezett felületen nyújtsuk 3 mm vékonyra (mindig lisztes legyen a tészta alja, különben ragad és nem formázható) és a kívánt formájú, belisztezett szaggatóval szúrjuk ki a kekszeket (ha a képen látható desszertet készítjük, akkor egyenlő számú kicsi és nagy szívet szaggassunk) és óvatosan tegyük át egy kivajazott tepsire
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat ) és 8-10 perc alatt süssük arany színűre a kekszeket, majd a tepsit a sütőből kivéve, hagyjuk kihűlni a kekszeket
6. amíg sül a keksz, készítsük el a krémet, tegyük fel melegedni a vizet a cukorral és közben keverjük össze a puding port a kiengedett eper levével, majd, ha forr a cukros víz, akkor keverjük (gyors mozdulatokkal) az eperleves pudingport hozzá és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik
7. tegyünk félre díszítéshez epret és a maradékot turmixoljuk pépesre, majd a pürét adjuk a pudinghoz és alaposan keverjük össze
8. ha kihűlt a keksz és langyos a puding, akkor állítsuk össze a desszertet

Praktikák:
- dolgozhatunk friss gyümölccsel is, ekkor a pudinghoz szükséges víz mennyiségét emeljük meg (1-1,5 dl, attól függ, milyen sűrű krémet szeretnénk)
- más gyümölccsel is finom
- a képen látható keksz durum liszttel és nyers nádcukorral készült

Itt is mi szorgoskodunk: