Quinoa saláta sült zöldségekkel és pikáns öntettel
Írta: Memi
szerda, február 01, 2012
Bevallom sokáig nem is tudtam róla, majd egy ideje szemeztem ezzel az érdekes nevű gabonával, most azonban remek lehetőségem adódott arra, hogy kipróbáljam.
Érdekes, karakteres íze van, ráadásul céklát és sárgarépát is választottam mellé, ezért úgy gondoltam, hogy a cékla "földes" ízét ellensúlyozom a mézzel, a sárgarépa édességét pedig a citrommal. Ja, és a vöröshagymát próbáltátok már balzsamecettel? Ezzel össze is állt a fejemben a zöldség - öntet összetevő párosítás, melyet kiválóan megkoronáz a quinoa.
A quinoa az egyik legtáplálóbb gabona, gluténmentes, rengeteg ásványi- és tápanyagot tartalmaz, magas rosttartalmú, fehérjékben gazdag, tartalmazza többek között az összes esszenciális aminosavat. Az inkák szent gabonának tekintették...
QUINOA SALÁTA SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS PIKÁNS ÖNTETTEL 4 személyre
10 dkg quinoa
3 db sárgarépa
3 db kicsi cékla
1 db lilahagyma
tört bors
só (természetes, nem finomított)
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
öntet:
1 evőkanál méz
1/4 citrom
1 teáskanál balzsamecet
Előkészítés:
- a céklákat mossuk meg alaposan és egy darab alufóliába csomagolva süssük 30-40 percig (nem kell teljesen puhára, mert még fogjuk sütni, de ne is legyen kemény), majd, ha langyosra hűlt, pucoljuk meg (előző nap is el lehet készíteni)
1. a quinoát alaposan mossuk meg (kissé keserű ízt így eltávolíthatjuk), majd 1,5-2-szeres vízben, kevés sóval tegyünk fel főni 20 percre (ekkor kellemesen fogkemény)
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a sült céklát és a vöröshagymát nagyobb darabokra kockázzuk, a répát karikázzuk fel
3. serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg először a hagymát, majd a répa, utána a cékla darabokat és tegyük egy keverő, vagy salátás tálba
4. keverjük a mézhez a citrom levét, majd a balzsamecetet, majd az öntetet adjuk a zöldségekhez és keverjük össze
5. a főtt quinoát szedjük a zöldségekre és forgassuk össze
Praktikák:- a céklákat mossuk meg alaposan és egy darab alufóliába csomagolva süssük 30-40 percig (nem kell teljesen puhára, mert még fogjuk sütni, de ne is legyen kemény), majd, ha langyosra hűlt, pucoljuk meg (előző nap is el lehet készíteni)
1. a quinoát alaposan mossuk meg (kissé keserű ízt így eltávolíthatjuk), majd 1,5-2-szeres vízben, kevés sóval tegyünk fel főni 20 percre (ekkor kellemesen fogkemény)
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a sült céklát és a vöröshagymát nagyobb darabokra kockázzuk, a répát karikázzuk fel
3. serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg először a hagymát, majd a répa, utána a cékla darabokat és tegyük egy keverő, vagy salátás tálba
4. keverjük a mézhez a citrom levét, majd a balzsamecetet, majd az öntetet adjuk a zöldségekhez és keverjük össze
5. a főtt quinoát szedjük a zöldségekre és forgassuk össze
- melegen és hidegen is tálalható, előételként, főételként, köretként, vagy salátaként
- az öntet készíthető méz nélkül, fűszerekkel
- más gabonával (pl. bulgur, kuszkusz) és zöldségekkel is készíthető