Bodzavirág szörp (szirup) és zselé

Írta Memi szombat, május 18, 2013 2 hozzászólás
Tavaly akkor sikerült eldönteni, hogy bodzavirágot szeretnék, amikor épp elvirágzott, így hosszas keresés eredményeként sikerült pár tányért találni, amely elegendő volt egy felturbózott, bodzamézes vasárnapi reggelihez...

Idén figyeltem, mikor érkeznek a hírnökei a mennyei mannának, így HeF-el már célirányosan mentünk sétálni :-)

Mohóságot félretéve egy pici kosárnyi bodzavirág tányért gyűjtöttünk, mivel a tavalyi lekvár befőzés tapasztalatai alapján idén is maradunk a több típusú gyümölcsből kevesebb üveggel elvnél.
Bár az az igazság, hogy a bodzavirág zselé annyira finom csemege, hogy ebből kell még egy kis tartalék...

Update: eltelt egy év, talán még a tavalyinál is szebbek az idén nyílt tányérok, így természetesen felkerekedtünk a kosárkánkkal, amit most már tele szedtünk. A tavalyi sikere után idén már bátrabban szedtük a tányérokat, kisebbek, nagyobbak szépen sorakoztak, amíg közel 100-an lettek.

A tányérokat mindig szellős gyűjtőbe szedjük, ne fülledjenek be, ügyelve arra, hogy a lehető legvédettebb (szennyeződésmentes) helyről gyűjtsük és óvatosan vágjuk el a szárát, hogy a virágpor ne hulljon le.

És ami miatt fontosnak tartottam, hogy kiegészítsem a tavalyi receptet, az az, hogy kicsit másképp készítettem a szörpöt és a zselét, ami még az emlékeimben élő ízeket is felülmúlta...


BODZAVIRÁG SZÖRP (SZIRUP) ÉS ZSELÉ 8-9 dl szörp és 8-9 dl zselé (egészségesebb összetevők)

100 db bodzavirág tányér
60 dkg cukor (gyümölcscukor, nyers nád, nyírfa)
1 citrom leve
1 csapott evőkanál citromsav
3 l víz
zseléhez továbbá:
1 csomag 3:1 dzsemfix

1. a bodza tányérokat tisztítsuk meg a vastagabb szárrésztől, majd a cukorral, a citrom levével és a citromsavval tegyük egy lábosba
2. öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi és lefedve tegyük hűvös helyre 1 napra ázni
3. ha letelt az áztatás ideje, sűrű szövésű textílián keresztül szűrjük át egy másik lábosba és fedő nélkül, közepes lángon forraljuk, amíg közel felére besűrűsödik (1-2 óra)
4. amíg forr a lé, tisztítsuk meg, csírátlanítsuk a szörpös üvegeket és ha elfőtte a lé közel felét, akkor töltsük meg az üvegeket és zárjuk le
(ha csak szörpöt szeretnénk, akkor az összes szirupot adagoljuk, ki, ha szeretnénk zselét is, akkor a kívánt mennyiséget tegyük félre és várjuk, amíg kissé kihűl)
5. ha kihűlt a szirup, mérjük le és az útmutató szerinti mennyiséget keverjük hozzá a dzsemfixből (nálam 9 dl maradt, így az egész csomagot beletettem)
6. közepes-magas lángon forraljuk fel a dzsemfixes levet, majd, ha forr, hagyjuk 1/2 percig lobogva forrni
7. szedjük csírátlanított, tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le fóliával és tetővel, majd fordítsuk fejre az üvegeket 5 percre (ezzel vákuum képződik és segíti a tartósítást), majd mehet a kamrába

Praktikák:
- ízlés szerint lehet az összetevők mennyiségét változtatni
- a szörp fogyasztásakor adhatunk hozzá friss citrom levét és hígítsuk vízzel
- olyan helyen szedjük bodzavirágot, ami védett, távol esik az autós forgalomtól (ne legyen szennyezett), mert nem kell lemosni áztatás előtt a tányérokat


Napi útmutató: "Mindkettő - ami elől menekülsz és ami után vágyódsz - benned van." Anthony de Mello