Kombu (tengeri hínár) leves

Írta: Memi kedd, január 31, 2012
Érdekes ez a leves... Kevés olyan étel van, ami megosztó nálunk, vagyis egyikünk nagyon nem, másikunk pedig nagyon szereti. Így vagyunk a kombu-val. A sushi, a hozzá használt algalappal, a miso leves és a kombu leves alapja is mindkettőnk kedvence, azonban amíg HeF rajong ezért a vastag, jellegzetesen karakteres ízű alapanyagért én valahogy nagyon nem kedvelem az ízét, még citromos vizes áztatás után sem.

Ezért aztán ezt a levest úgy szoktam elkészíteni, hogy a kombun kívül minden hozzávalóval megfőzöm a (gyakorlatilag gomba) levest és egy kis lábosban külön főzőm a citromos vizes, némi fűszerrel ízesített kombut, majd Hef-nek mindkettőből (fele-fele arányban) keverve tálalok, magamnak pedig csak az alap levest, így mindketten szívesen falatozunk belőle :-)


KOMBU (TENGERI HÍNÁR) LEVES 4 személyre

10 dkg szárított fafülgomba
25 dkg szárított shitake gomba
35 dkg szárított kombu (dried seaweed)
1 db citrom
2 db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
kis darab (4-5 cm) friss gyömbér
1 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál curry enyhe
1/2 teáskanál curry csípős
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
szójaszósz - ízlés szerint

Előkészítés (lehetőleg előző este):
- alaposan mossuk meg és áztassuk be a gombákat (a szárított gombákat mindig alaposan meg kell mosni, mert a szárítás előtt ez nem lehetséges, így apró föld darabkák lehetnek benne)
- a kombut vágjuk kb 2x2 cm-es darabokra és áztassuk be vízbe, amelybe a citrom felét belefacsarjuk
1. tisztítsuk meg a fokhagymát és a répát, majd a karikázzuk vékonyra
2. késsel kapargassuk le a gyömbér héját és karikázzuk fel, majd a szeleteket vágjuk vékony csíkokra
3. a beáztatott gombákat vágjuk nagyobb darabokra és a levét tegyük félre
4. az olívaolajon kicsit pirítsuk meg a fokhagymát (ne égjen meg), adjuk hozzá a sárgarépát és a gyömbért, forgassuk össze, majd adjuk hozzá a gombát (és aki nem akarja külön főzni a kombut, itt tegye bele a beáztatott és felszeletelt kombut, amit óvatosan vegyünk ki a vízből, mert leülepedhet az alján homok)
5. fűszerezzük a zöldségeket, majd öntsük fel a gomba levével (az alján leülepedhet kevés homok, ezt ne öntsük a levesbe) és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd fedő alatt főzzük, amíg a sárgarépa és a gomba megpuhul, majd adjunk hozzá szójaszószt (én 2-3 evőkanálnyit szoktam, de ez ízlés függő) és pár perc alatt főzzük össze
6. amíg fő az alapleves, tegyük a felszeletelt, beáztatott kombut egy lábosba (óvatosan vegyük ki a vízből, mert lehet leülepedett homok az alján), adjuk hozzá a citrom másik felének levét, valamint egy csipetet minden fűszerből, amit az alaplevesnél használtunk (koriander, curry és lehet egy kevés gyömbér is) és főzzük, amíg kissé megpuhul (nem lesz teljesen puha, kissé fogkemény marad)
7. ha az alapleves és a kombu is megfőtt tálaljuk kedvünk szerint keverve, vagy magában

Praktikák:
- lehet készíteni kombu nélkül
- lehet bele főzni tésztát (ramen, soba, somen, üveg-, vagy rizstészta)


Itt is mi szorgoskodunk: