Amerikai palacsinta (pancake)

Írta: Memi péntek, szeptember 10, 2010
Amerikában volt szerencsém először enni ezt a típusú palacsintát, természetesen juharsziruppal, melyet gyermekkád méretű tálból leveses merőkanállal adagoltak. Akkor és ott beleszerettem az enyhén dió ízű, nem túlságosan émelyítően édes nedűbe, pedig még nem is tudtam, mennyi tápanyagot, vitamint tartalmaz és milyen kiváló alternatívája a cukornak.
Itthon persze csak pipettával mertem adagolni a kintről hozott egy üvegnyi kincset, azonban az eltelt pár év alatt a hazai polcok kínálatában is elérhetővé vált.

Az organikus juharszirup számos értékes összetevőjű, alacsony cukortartalmú, természetes édesítő, sokféle étkezési kultúrában és diétában alkalmazható, sőt kisgyermekek táplálásában is megfelelő (sajnos itthon még nem túl ismert).


AMERIKAI PALACSINTA 4 személyre (egészségesebb összetevők)

20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 dl tej (gabona)
1/2 kiskanál sütőpor (foszfátmentes)
4 evőkanál cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
csipet só (nem finomított, természetes)
olívaolaj (extra szűz)

1. a tojást szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük
2. a sárgáját a cukorral és a tejjel habosra keverjük
3. a lisztet a sütőporral, majd a tejes keverékkel csomómentesre kikeverjük és óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot
4. palacsintasütőt, vagy serpenyőt felmelegítjük, pár csepp olajjal kikenjük és 8-10 cm átmérőjű korongokat sütünk

Praktikák:
- ha van rá idő, sütés előtt pár órára pihentetni lehet az összekevert tésztát (így a liszt jól meg tudja szívni magát)
- a sütőpor mennyiségét -ezzel a palacsinta vastagságát- 2,5 kiskanálnyi mennyiségig növelhetjük (nálunk nem kedvelt a sütőpor íze, ezért szoktam minimális mennyiséget használni, így azonban vékonykák a palacsinták)
- tálalható lekvárral, friss gyümölccsel, juhar sziruppal, vagy akár sós feltétekkel is (egyik amerikai reggelink alkalmával az alábbi "szendvicset" készítette magának a mellettünk lévő asztalnál ülő "helyi": pancake bőségesen megöntözve juharsziruppal, sonka, feltét zárásként ropogósra sült szalonna, mellé köretnek néhány szem mosolygós áfonya - na ezt így még nem mertem kipróbálni...)