Gőzölt - pirított - káposztás tésztabatyu (vegán)

Írta: Memi szerda, március 05, 2014
Nagyon szeretjük a fejes káposztát (is), nyers kínai csípős és amerikai salátának, paradicsomosan, levesnek, hajtókának, töltve, fasírtnak és természetesen tésztával is.

Ez a változat még a káposztás ételek között is benne van a Top 3-ban, előételnek, köretnek, de akár nasinak is tökéletes.


GŐZÖLT - PIRÍTOTT - KÁPOSZTÁS TÉSZTABATYU 30-35 db


tészta:
30 dkg liszt (tönköly fehér)
2 dkg cukor (nyers nád)
1 teáskanál só (nem finomított)
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
0,5 cs élesztő
1,5 dl víz
1 evőkanál olívaolaj

töltelék:
30 dkg fejes káposzta
2 evőkanál cukor (nyers nád)
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (nem finomított)
tört bors

sütéshez:
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 evőkanál szezámolaj

1. mérjük ki a lisztet, majd keverjük el benne a sót és a sütőport
2. képezzünk egy mélyedést a liszt közepén, amelybe szórjuk az élesztőt, arra a cukrot és öntsük rá a kézmeleg vizet, abba pedig az olajat és gyúrjunk lágy, nem túl ragacsos tésztát, majd lefedve, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket, tisztítsuk meg a káposztát a felső 1-2 levelétől, mossuk meg és aprítóval aprítsuk fel, vagy szeljük kisebb darabokra, majd a darabokat nagyon vékony csíkokra (a torzsát vegyük ki)
4. enyhén sózzuk meg és hagyjuk, hogy levet engedjen (kb. 20 perc)
5. az olívaolajon pároljuk puhára a kinyomkodott káposztát és ízlés szerint ízesítsük (só, bors, cukor)
6. ha megkelt a tészta, nyújtsuk 2-3 mm vékonyra és pogácsa szaggatóval szúrjuk ki egyforma köröket
7. minden tésztakorong közepébe tegyünk egy bő teáskanálnyi pirított káposztát, majd az ujjunkkal enyhén nedvesítsük be a peremet és hajtsuk félbe a korongot úgy, hogy az érintkező széleket alaposan összenyomjuk (ekkor tudjuk mintázni is, tetszés szerint)
8. ha elkészült az összes batyu, állítsuk össze a gőzölő edényt (képek ITT), egy nagyobb fedeles lábos aljába tegyük egy kis kerámia (hőálló) tányért fejjel lefelé, öntsük körbe annyi vízzel, hogy ne lepje el, majd tegyünk egy lapos tányért a fejjel lefelé lévő kicsire, arra figyeljük, hogy a lapos tányér akkora legyen, hogy a pereme és a lábos oldala között legyen hely a gőznek távozni, végül tegyünk a lapos tányérra egy pont illeszkedő sütőpapírt
9.  kezdjük el melegíteni a vizet közepes lángon, majd amikor forr a víz, tegyük a sütőpapírral bélelt tányérra a batyukat (egymástól 1-2 cm távolra, mert még kelnek), majd fedő alatt gőzöljük 15-20 percig (méretétől függően, de inkább kissé tovább, mint nyers maradjon)
10. végül a sütéshez serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat a szezámolajjal és süssük aranybarnára a batyuk mindkét oldalát

Praktikák:
- nem feltétlenül szükséges sütni is a gőzölés után, úgy is finom: ITT próbáltuk
- más zöldséggel is bátran készíthető


Itt is mi szorgoskodunk: