Káposztás hajtóka másodszor

Írta: Memi vasárnap, február 27, 2011
Nemrég írtam arról, hogy elkezdtem kikísérletezni a nagymamám féle káposztás hajtóka receptjét. Most ismét nekiálltam, tanulva az első nekifutás tapasztalataiból ebbe az adagba más sokkal több káposzta került és vékonyabbra nyújtottam a tésztát. A nagyon vékony vajas tészta gyorsabban felmelegedett nyújtás közben, így nehezebb volt vele dolgozni, de az eredmény kétségtelenül kárpótolt :-)
Azt azért elárulom, hogy bár a legnagyobb fej káposztát választottam a kedvenc zöldségesünknél azzal az eltökélt szándékkal, hogy csurig lesz töltelékkel a tészta, hazaérve mégis elgyengültem és egy darabkát lecsippentettem amerikai káposztasalátának...
"És még csak nem is sajnálom!" - Joey (Friends) után szabadon :-)

A recepten alapvetően nem változtattam (bemásolom ide is, ne kelljen keresgélni), csak a káposzta mennyiségén és a tészta vastagságán.

KÁPOSZTÁS HAJTÓKA 20 db (egészségesebb összetevők)

töltelék:
1,5-2 kg fehér fejes káposzta -ízlés szerint
1 evőkanál cukor (nád, vagy nyírfa)
só (himalája)
tört bors
1 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
tészta:
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
15 dkg vaj (tisztított -ghí)
1/2 csomag sütőpor (bio, foszfátmentes)
csipet só (himalája)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású) - kenéshez

1. reszeljük le a káposztát, sózzuk és keverjük össze, majd tegyük félre 1/2 órára
2. nyomkodjuk ki a káposzta levét, majd az olajon pároljuk meg, közben fűszerezzük (cukor, bors)
3. a sütőport keverjük el a lisztben, morzsoljuk a vajat a liszthez és gyúrjuk össze a többi alapanyaggal (kivéve a tojás, az a kenéshez kell)
4. amíg a káposzta kihűl, a tésztát tegyük hűtőbe
5. ha kihűlt a töltelék, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és készítsük elő a tojást a kenéshez (üssük és verjük fel)
6. nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm-es téglalappá, amely kb. 20 cm széles
7. vágjuk hosszában félbe a téglalapot (2 db 10 cm széles csíkot kapunk)
8. felezzük meg a tölteléket és osszuk el egyenletes csíkban végig a tészták közepén
9. kenjük meg tojással mindkét tésztacsík egyik (hosszabb) oldalát, ez kerül hajtásnál alulra
10. hajtsuk rá a töltelékre a nem megkent oldalt, majd fordítsuk az egész csíkot még egyszer, rá a tojással megkent oldalra (mintha bejglit tekernénk fel)
11. kenjük meg mindkét csík tetejét tojással, majd szeljük fel négyzetekre (a hosszú oldalra merőlegesen)
12. az 5. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára (25-30 perc)

Praktikák:
- bátran növelhető a káposzta mennyisége :-)
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült