Kínai csípős káposztasaláta

Írta Memi vasárnap, február 02, 2014 Nincs hozzászólás
Nálunk a káposzta jöhet minden fajtában és formában...

Jellemzően a fehérből káposztás tészta, hajtóka, vagy amerikai saláta, a lilából fasírt, vagy párolt köret, a kínaiból nyers saláta, vagy illatos mártás készül a kel pedig rakottként szokta végezni. Néha szerencsénk van egy kis pak choi-hoz is, amit levesbe és salátákba szoktunk keverni. És persze a savanyított változatot még nem is említettem...

Aktuálissá vált ismét egy nagyobb adag káposztás tésztát készíteni, amikor eszünkbe jutott, hogy házilag még nem is készítettük a saláta ezen változatát, így egy kis darabból tettünk egy próbát. 

Imádjuk, ezen túl gyakran készül ez a saláta is.


KÍNAI CSÍPŐS KÁPOSZTASALÁTA 4 személyre

50 dkg fehér káposzta
2 db sárgarépa
1 teáskanál só (nem finomított)
4 teáskanál cukor (nyers nád)
8 evőkanál almaecet
3 teáskanál piros paprikapüré
0,5 mokkáskanál chilipor
kb. 7 dl víz

1. tisztítsuk meg a káposztát és a répát, szeljük nagyon apróra, majd keverjük össze
2. készítsük el a lét, keverjük össze a sót, a cukrot, az ecetet, a paprikapürét és a chilit a vízzel, majd öntsünk a káposztás keverékre annyit, ami ellepi (ha marad a léből tegyük félre, felszív egy keves
et a zöldség, lehet pótolni a levet)
3. érdemes egy éjszakát pihenni hagyni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek

Praktikák:
- paprikakrém és chilipor helyett lehet Erős Pistát használni, ebben az esetben a sót csak akkor tegyük a lébe, ha szükséges
- a tál méretétől is függ, hogy mennyi vízre lesz szükségünk a léhez (épp ellepje a káposztát)
- érdemes a levet egy kicsit intenzívebbre készíteni, mint az optimális, mert a káposzta egy kissé elnyomja az ízét

Napi útmutató: "Vándor: nincs előtted kitaposott ösvény. Lépted nyomán lesz ösvénnyé a tér." A. Machado