Kapros gombaleves galuskával, tökmagolajjal

Írta: Memi vasárnap, március 02, 2014
Hűtő- és kamratakarítás eredményeként született ez a leves, ami a gerslis gombalevesünknél is nagyobb kedvenc lett.

Igény szerint lehet bele készíteni habarást is, nálunk most a tejmentesség volt a cél, így is nagyon finom az eredmény.


KAPROS GOMBALEVES GALUSKÁVAL 4 személyre

25 dkg barna csiperke (lehet fehér is)
25 dkg laskagomba
1 db sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
kapor (nálunk 1/2 csomag) 
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál tökmagolaj

galuska:
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
4-5 dkg liszt (teljes kiőrlésű, vagy fehér tönköly)
só (természetes, nem finomított)
tört bors

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát vágjuk apróra, a gombákat és a répát szeleteljük vékonyra
2. az olajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és az őrölt paprikát, néhány másodpercig kevergetve pirítsuk
3. adjuk a hagymához a sárgarépát, a gombákat és a borsót, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bővel ellepje
4. sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított kaprot és időnként kevergetve, fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak
5. amíg fő a leves, készítsük el a galuskát, keverjük össze a tojást annyi liszttel, amennyit felvesz úgy, hogy nem folyós, de nem is kemény a massza (kb. 4-5 dkg, liszttől függő), majd sózzuk, borsozzuk
6. ha megfőttek a zöldségek, evőkanállal szaggassuk a galuskát a forrásban lévő levesbe úgy, hogy minden galuska előtt mártsuk a forró levesbe a kanalat, így nem ragad rá, majd várjuk meg, amíg a leves felszínére úsznak a galuskák és elzárhatjuk alatta a hőt

Praktikák:
- mi nagyon sok kaporral szeretjük, természetesen ez ízlés szerint változtatható
- habarással is készíthető, ekkor 1 kicsi doboz tejfölt 1 evőkanál teljes kiőrlésű, vagy tönköly fehér liszttel és 1 evőkanál vízzel keverjünk csomómentesre, majd ha megfőttek a zöldségek, húzzuk félre a tűzről az edényt, folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez a habarást, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
- érdemes többféle gombával készíteni, úgy még finomabb