Teljes kiőrlésű tönköly kenyér chia maggal

Írta: Memi hétfő, január 16, 2012
Folytatódik a chia mag tesztelés, most teljes kiőrlésű tönköly kekszbe sütöttük.

A kókuszos mandula keksz receptnél írtam a chia mag beltartalmi értékeiről, az ételek ízét nem befolyásolja, így e nélkül is el lehet készíteni a receptet, azonban, ha rendelkezésre áll akkor érdemes mindenféle formában fogyasztani (jól bírja a hőt is).


TELJES KIŐRLÉSŰ TÖNKÖLY KENYÉR CHIA MAGGAL

60 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
5 dl víz
12 g só (természetes, nem finomított)
12 g cukor (nyers nád)
1 csomag porélesztő
2 evőkanál chia mag

1. 1 dl langyos vízben keverjük el a cukrot, adjuk hozzá a porélesztőt, majd langyos helyen futtassuk fel (akkor jó, ha összefüggő habos réteg alakul a felszínén)
2. a szárazanyagokat (liszt, chia mag, só) keverjük össze egy tálban és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, keverjük a össze a tésztát (lágy, ragacsos masszát kapunk, melyet meleg helyen, fóliával letakarva -ne száradjon ki- kelesszünk duplájára kb. 60 perc alatt)
3. ha kész a kelesztés, borítsuk a lágy tésztát lisztezett felületre, mindkét oldalát hajtsuk a közepe felé, majd az alsó-felső csücsköt is hajtsuk a közepe felé és emeljük át kenyérsütő formába, vágjuk be a tetejét és hagyjuk pihenni meleg helyen 30 percet
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret (45-50 perc)

Praktikák:
- tetszőlegesen lehet a liszteket variálni
- a por élesztőt nem kötelező felfuttatni dagasztás előtt, közvetlenül is adható a tésztába, ekkor kézmeleg vízzel gyúrjuk össze a tésztát és a kelesztésnél is ügyeljünk a langyos-meleg helyre, hogy el tudjon indulni az élesztőgombák szaporodása


Itt is mi szorgoskodunk: