A szalagos fánk esete a mazsolás kaláccsal...

Írta: Memi vasárnap, január 29, 2012
... avagy mit tegyünk, ha nagyon nem megy a döntés, mit is kívánunk igazán.

Történt egyik szép délután, hogy hazafelé tartva a szomszéd épületben található pici pékség előtt mentem el, ahol épp nagy munka folyt. Az illatok alapján fánkot és / vagy kalácsot süthettek, ezt nem tudtam eldönteni, azt viszont igen, hogy elkészítem. Na igen, de melyiket is?

Arra gondoltam, hogy nyerhetnék egy kis időt a döntéssel, amíg kel a tészta, így milyen jó lenne egy olyan alap, amelyből bármerre indulhatnék... Korábban már hallottam, hogy sok helyen tojás nélkül készítik a szalagos fánkot, így már csak a saját tojásmentes fonott kalács receptemet kellett segítségül hívni. Ja és el ne felejtsem, épp csak durum lisztem volt itthon :-)
Begyúrtam a tésztát, de többször eszembe jutott: ebből mi lesz? Végül döntöttem, ha szépen megkel, akkor elfelezem a tésztát, pár fánkot is kisütök és egy mini mazsolás kalácsot is készítek.

Nagyon megérte bátran kísérletezni, mindkettő mennyei lett, szinte majdnem olyan íze volt a fánknak, mint a klasszikus szalagos farsanginak, a kalács pedig nagyon szép és finom lett.
Mindenkit szeretnék ösztönözni, hogy bátran próbálgassa, variálja a recepteket kedve és a család ízlése szerint, hiszen csak így születhetnek új finomságok :-)

A tésztát megfelezve 6 db (6 cm átmérőjű) fánk és 1 db (10 cm széles, 23 cm hosszú) mazsolás kalács lett.


SZALAGOS FÁNK és FONOTT KALÁCS (tojásmentes alaptészta)

tésztához:
30 dkg liszt (tönköly fehér, vagy durum)
5 dkg cukor (nyers nád)
3 dkg olvadt vaj
1 csomag porélesztő
1,5 dl kézmeleg víz

kalácshoz:
2 marék mazsola - ízlés szerint

fánkhoz:
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. keverjünk el 1 teáskanál cukrot 1 dl kézmeleg vízben és adjuk hozzá az élesztőt, majd meleg helyen futtassuk fel (akkor jó, ha összefüggő hab réteget képez az élesztő a víz tetején)
2. tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, az olvadt vajat és a felfuttatott élesztőt, majd a maradék vizet apránként adagolva gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát (a vizet mindig fokozatosan adjuk hozz, mert lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel)
3. fedjük le a tésztát, hogy ne száradjon ki a felülete és meleg helyen kelesszük a duplájára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta és mindkét süteményt el szeretnénk készíteni, akkor nyújtsuk ki az egész tésztát 2 cm magasra és szaggassuk ki a 6 db fánkot, majd nyomjuk be a fánkok közepét és enyhén lisztezett felületen, letakarva pihentessük 20 percet
5. gyúrjuk össze a maradék tésztát, nyújtsuk 1 cm vastagra, szórjuk meg a mazsola felével, hajtsuk össze a tésztát, nyújtsuk ismét 1 cm magasra, szórjuk meg a mazsola másik felével, újra hajtsuk félbe, majd vágjuk 3 egyenlő nagyságú darabra és minden darabból sodorjunk kb. 2 cm átmérőjű, 25-30 cm hosszú "kígyót", majd hármas fonással fonjuk össze (a kezdés és a végpontot jól nyomkodjuk össze, enyhén toljuk a fonat alá) és hagyjuk pihenni meleg helyen 20-30 percet amíg ismét duplájára kel
6. a pihentetés alatt kezdjük el melegíteni a fánknak az olajat, közepes lángon és ne túl forróra, majd, ha felmelegedett az olaj, süssük ki a fánkokat a lent írt praktikák figyelembevételével
7. ha újra megkelt a kalács, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és kenyérsütő formában, vagy kivajazott tepsin, 20-25 perc alatt süssük aranybarnára (az utolsó 5 perc előtt meg lehet kenni tejjel, vagy vízzel a tetejét, de nem kötelező)
8. ha csak az egyik típusú süteményre vágyunk, akkor természetesen a másik süteményre vonatkozó pontokat hagyjuk ki

Fánk sütési praktikák:
- az olaj, vagy zsiradék ne legyen nagyon forró, mert nagyon megbarnul, vagy megég a fánk,
- először a benyomott oldalával lefelé és fedő alatt (!) kell sütni 2-3 percig, majd megfordítva a fánkokat, fedő nélkül süssük aranybarnára a másik oldalt is 1-2 perc alatt,
- maximum annyi olaj legyen, hogy a fánk tudjon lebegni, de a magassága feléig érjen (ott lesz a szalag, ahol nem sül közvetlenül az olajban).
Fel a fejjel, ha épp nem sikerült szalagosra sütni, az ízét ez cseppet sem befolyásolja :-)