Kukoricadarás kenyér nopallal

Írta: Memi szombat, január 07, 2012
Ismét újdonságot tesztelhettünk, bevallom eddig még nem is hallottunk a nopalról, így nagy örömmel vetettük bele magunkat az információk begyűjtésbe, majd a próba sütögetésbe :-)

A nopal fügekaktuszként ismert gyógynövény, gazdag vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban, ezen kívül 17 fajta aminosavat tartalmaz, melyből 8 létfontosságú, így pozitívan hat az emésztésre és az anyagcserére. Segíti a méregtelenítést, tisztítja a vastagbelet, segíti a májfunkciót és a vese méregtelenítő funkcióját, illetve többek között a vércukrot és testsúlyt is szabályozza.

Étrend kiegészítőként is fogyasztható, de lehet sütni-főzni is vele, nem károsítja a hő.


KUKORICADARÁS KENYÉR NOPALLAL

5 dkg kukoricadara
25 dkg graham liszt
20 dkg tönköly fehér liszt
12 g só (természetes, nem finomított)
5 g nopal kaktusz por
1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál cukor (nyers nád)
3 dl víz

1. 1 dl langyos vízben keverjük el a cukrot, adjuk hozzá a porélesztőt, majd langyos helyen futtassuk fel (akkor jó, ha összefüggő habos réteg alakul a felszínén)
2. a szárazanyagokat (kukoricadara, lisztek, nopal, só) keverjük össze egy tálban és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt
3. a maradék 2 dl vizet apránként adagolva (lisztfüggő, hogy a teljes mennyiséget felveszi-e) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát és meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki) kelesszük duplájára a tésztát (40-60 perc)
4. ha kész a kelesztés formázzunk kenyeret (már NE gyúrjuk át) és tegyük lisztezett tepsire, vagy kenyérsütő formába, vágjuk be a tetejét és hagyjuk pihenni meleg helyen 20-30 percet
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret (40-45 perc)

Praktikák:
- tetszőlegesen lehet a liszteket variálni
- a por élesztőt nem kötelező felfuttatni dagasztás előtt, közvetlenül is adható a tésztába, ekkor a kelesztésnél különösen ügyeljünk a langyos-meleg helyre, hogy el tudjon indulni az élesztőgombák szaporodása