Édeskömény töltve (vegán)

Írta: Memi vasárnap, január 08, 2012
Többször szemeztem már ezzel az érdekes zöldséggel, egyszer el is jött velem haza, de valahogy nem éreztem az ihletet, így a fagyasztóban végezte.
A napokban ismét elfogott a kíváncsiság, miután a zöldségesnél roskadozott a polc alattuk és kifejezetten olcsón kínálták, így döntöttem, erőt veszek magamon és készítek belőle valamit, két szép példány ismét elkísért haza.

Hazaérve két alternatíva járt a fejemben, krémleves legyen, vagy a szépséges formát kihasználva töltött zöldség. Az eredményt nem is kell elárulnom :-)

Az igazat megvallva, azt hiszem korábban az ánizsos ízétől tartva mellőztem ezt a finomságot, ma már tudom, hogy méltatlanul, hiszen kifejezetten enyhe az íze, mivel a zellerfélék családjába tartozik, ezért inkább zellerre hasonlít, mint ánizsra.
Az édeskömény, vagy ánizskapor fűszer- és gyógynövény is egyben, többek között étvágyjavító, görcsoldó és női hormon aktiváló.

ÉDESKÖMÉNY TÖLTVE 4 személyre

2 db édeskömény
10 dkg szójagranulátum (génkezelésmentes)
2 gerezd fokhagyma
2-3 szál petrezselyem
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál zabkorpa -opcionális
2-3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj

1. áztassuk be a szója granulátumot annyi vízbe, hogy ellepje
2. válasszuk szét az édeskömény leveleit úgy, hogy alul az összeforradást levágjuk, majd mossuk meg a leveleket, valamint a petrezselymet és tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket is
3. alaposan nyomkodjuk ki a granulátumot, tegyük egy keverőtálba, reszeljük hozzá a fokhagymát, aprítsuk bele a petrezselymet, fűszerezzük (só, bors, pirospaprika), majd adjuk hozzá a zabkorpát és evőkanalanként adagolva a lisztet, az a cél, hogy "fasírt" állagú masszát kapjunk (ha a tenyerünkben összenyomjuk, maradjon egyben a töltelék)
4. minden levél közepébe tegyünk egy adag tölteléket és kössük át cérnával, hogy sütés közben is megtartsa a formáját (az átkötésnél ügyeljünk arra, hogy észrevehető színű és színtartó cérnát használjunk, így véletlenül sem tálaljuk fel az étellel és nem is színezi meg)
5. olívaolajjal kenjünk ki egy hőálló tálat, vagy tepsit és helyezzük rá a megtöltött leveleket, majd fedjük le alufóliával
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük az édeskömény leveleket 20 percig fólia alatt, majd a fóliát levéve és az alatta lévő olajjal meglocsolva 10-15 percig (tűpróba, hogy megpuhultak-e a levelek!)
7. óvatosan távolítsuk el a kötözésre használt cérnát

Praktika:
- húsevők helyettesítsék a szóját 50 dkg darált hússal
- bármilyen más tetszőleges fűszerezésű töltelékkel készíthető


Itt is mi szorgoskodunk: