Hagymaleves

Írta: Memi hétfő, október 04, 2010
Ez volt az első leves, amelyet kezdő háziasszony koromban megtanultam. Nem sokkal később ebédre volt hivatalos hozzánk az egyik világot látott és szőrszálhasogató maximalizmusáról messze földön híres rokonunk, aki csak annyit mondott, amikor végzett a levessel, hogy ez még a franciák hagymalevesénél is finomabb volt.
Azóta a receptet picit átalakítottam egészségesebb verzióra, azonban így csak még egyszerűbb elkészíteni, úgyhogy kedves kezdő és haladó főzőmesterek sikerre és elismerésre fel!

HAGYMALEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

4-5 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db újhagyma
1 db zöldségleves kocka (sómentes)
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors

1. megtisztítjuk és felkockázzuk a vöröshagymát, felaprítjuk a fokhagymát és felkarikázzuk az újhagymát
2. lábosban 1-2 evőkanálnyi olajat hevítünk és rátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és az újhagyma fehér részeit
3. üvegesre pirítjuk, majd felöntjük annyi (tisztított) vízzel, hogy bővel ellepje
4. sóval, borssal és leves kockával ízesítjük
5. ha megfőtt a hagyma botmixerrel besűrítjük (nem turmixoljuk krémlevessé, hanem addig, amíg kissé besűrűsödik)
6. beletesszük az újhagyma zöld részeit és pár percig összefőzzük
7. pirított kenyérrel, kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk

Praktikák:
- ha vegyes hagymából (vörös, fehér, mogyoró, póré, stb.) készítjük még finomabb
- ügyeljünk arra, hogy a zöld részeket (póré, új, stb.) mixelés után tegyük bele, mivel megszínezné a levest
- lehet tálalni kenyérre olvasztott reszelt sajttal, kibelezett és sütőben szikkasztott kenyér cipóban
- készíthető krémleves is belőle a turmixolás mértékétől függően

Itt is mi szorgoskodunk: