Bruschetta
Írta: HeF a tesztelŐ
szombat, október 02, 2010
Ismét a férfi szakasz jelentkezik, most is egy végtelenül egyszerűen elkészíthető és ízletes bulival. Sok-sok évvel ezelőtt (amikor még reggelente mamutokat fésültem és középiskolás voltam) egyik nyáron egy barátom a helyi felkapott pizzériában dolgozgatott, gyakran meglátogattam és módszeresen kifaggattam az ott készülő ételekről. Elsősorban a pizzatészta érdekelt, mert elhatároztam, hogy biztosan tuti csajozós móka egy saját kezűleg összerakott olasz lepény (a gyakorlati megvalósításra csak évekkel később került sor, amikor Memit próbáltam lenyűgözni - jelentem, bejött!). Természetesen a pizzatészta receptjétől sem szeretnék senkit megfosztani, a közeli jövőben ezzel is jelentkezem.
Egyik kólázás alkalmával cimborám egy kis bruschettával lepett meg, amire akkor rákattantam és azóta is imádom. Persze akkoriban sokat lökött a dolgon az iszonyat kúl név is, de manapság már csak az élvezeti értéke miatt tolom az arcomba.
Egyik kólázás alkalmával cimborám egy kis bruschettával lepett meg, amire akkor rákattantam és azóta is imádom. Persze akkoriban sokat lökött a dolgon az iszonyat kúl név is, de manapság már csak az élvezeti értéke miatt tolom az arcomba.
A XV. században már fogyasztott bruschetta eredetileg foghagymával bedörzsölt és extra szűz olivaolajjal gazdagon meglocsolt kenyérszelet volt. Én már a "fejlesztett" változatot készítem, ami friss paradicsommal van kiegészítve.
BRUSCHETTA (4 személyre, zárójelbe bezárva az egészségesebb)
0,5 kg friss és gyönyörűen piros paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
6-8 levél friss bazsalikom
3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
8-10 szelet kenyér (saját sütés)
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors
És mivel is telik el az a nagyjából 10 perc, amíg elkészül?
1. Beteszek valamilyen éppen imádott zenét (most nosztalgia Ozzy Osbourne korszakomat élem)
2. Előkapom a paradicsomokat és nagyon apróra összeszelem őket (közben dúdolok és/vagy rázom a fejem, illetve megpróbálom nem elvágni az ujjam - nem körömpörkölt készül)
3. A fokhagymákat lereszelem (vagy nagyon apróra vágom)
4. Beletolom a felszelt összetevőket egy tálba, ráöntöm az olivaolajat, picit megsózom és megborsozom
5. Összekeverem, félreteszem, bekészítem a kenyérszeleteket a pirítóba (lehetőség szerint saját sütésű, mindenféle E adaléktól mentes)
6. Összeszelem a bazsalikom leveleket, majd ezt is belekeverem a paradicsomba
7. Megpirult kenyérszeletre rákanalazom a paradicsomot és ...... nyamm!
Praktikák:
- a paradicsomoknak mindig kivágom a zöld részét
- lilahagymával az izmámor tovább tuningolható
- a bazsalikom mellett oregano is használható ízesítésre (legjobb, ha mindkettő egyszerre és frissen)
- a kenyér helyett lehet pizzatésztából kisütött kifli szerű "alátét" is, de a tömörebb textúrájú teljes kiőrlésű kenyerekkel is jól passzol
- a képen látható kenyér saját sütés, érdemes megpróbálni
1. Beteszek valamilyen éppen imádott zenét (most nosztalgia Ozzy Osbourne korszakomat élem)
2. Előkapom a paradicsomokat és nagyon apróra összeszelem őket (közben dúdolok és/vagy rázom a fejem, illetve megpróbálom nem elvágni az ujjam - nem körömpörkölt készül)
3. A fokhagymákat lereszelem (vagy nagyon apróra vágom)
4. Beletolom a felszelt összetevőket egy tálba, ráöntöm az olivaolajat, picit megsózom és megborsozom
5. Összekeverem, félreteszem, bekészítem a kenyérszeleteket a pirítóba (lehetőség szerint saját sütésű, mindenféle E adaléktól mentes)
6. Összeszelem a bazsalikom leveleket, majd ezt is belekeverem a paradicsomba
7. Megpirult kenyérszeletre rákanalazom a paradicsomot és ...... nyamm!
Praktikák:
- a paradicsomoknak mindig kivágom a zöld részét
- lilahagymával az izmámor tovább tuningolható
- a bazsalikom mellett oregano is használható ízesítésre (legjobb, ha mindkettő egyszerre és frissen)
- a kenyér helyett lehet pizzatésztából kisütött kifli szerű "alátét" is, de a tömörebb textúrájú teljes kiőrlésű kenyerekkel is jól passzol
- a képen látható kenyér saját sütés, érdemes megpróbálni
Itt is mi szorgoskodunk: