Nyári (tavaszi) tekercs
Írta: Memi
vasárnap, október 24, 2010
Jellemzően két típusú tavaszi tekercset ismerünk itthon, a forró olajban, vagy sütőben sültet (eredetileg tavaszi tekercsnek nevezett) és a nyers változatot (ennek a neve valójában a nyári tekercs).
Sokáig kizárólag a sült verziót ismertük, kedveltük, aztán néhány évvel ezelőtt itthon is megjelent egy világszinten népszerű, keleti étkeket kínáló, kiszállítós étellánc, ahol azonnal meg kellett kóstolnunk e csemegét.
Izgatottam nyitogattuk a jellegzetes dobozokat és csalódottan láttuk, hogy nem érkezett meg a tekercs..., vagy mégis? Volt az egyikben egy átlátszóan fehér, kissé ragacsos valami, s bár tényleg tekercs formája volt, ismeretlennek tűnt.
Megkóstoltuk és azóta ez a verzió az abszolút favorit. Sajnos az említett kiszállító azóta kivonult az országból, de cserébe megtanultam elkészíteni...
Sokáig kizárólag a sült verziót ismertük, kedveltük, aztán néhány évvel ezelőtt itthon is megjelent egy világszinten népszerű, keleti étkeket kínáló, kiszállítós étellánc, ahol azonnal meg kellett kóstolnunk e csemegét.
Izgatottam nyitogattuk a jellegzetes dobozokat és csalódottan láttuk, hogy nem érkezett meg a tekercs..., vagy mégis? Volt az egyikben egy átlátszóan fehér, kissé ragacsos valami, s bár tényleg tekercs formája volt, ismeretlennek tűnt.
Megkóstoltuk és azóta ez a verzió az abszolút favorit. Sajnos az említett kiszállító azóta kivonult az országból, de cserébe megtanultam elkészíteni...
NYÁRI (TAVASZI) TEKERCS 4 személyre
8 db rizslap
1/2 kígyóuborka
1 db kápia paprika (lehet kaliforniai is)
1 db sárgarépa
8 db surimi (rákhús imitáció) -lehet rákfarok is, de enélkül is finom
8 db bazsalikom levél
10 dkg üvegtészta
tavaszi tekercs szósz -ennek hiányában 1 evőkanál juharszirup 1 kicsi morzsolt chilivel összekeverve
1. forró vízbe beáztatjuk az üvegtésztát
2. a surimi mindkét oldalát pár másodpercig sütjük serpenyőben (halvány aranyszínűre)
3. a zöldségeket megtisztítjuk és vékony, kb. 10 cm-es csíkokra vágjuk
4. ha a tészta rugalmassá és áttetszővé vált, leszűrjük
5. egy rizslap mindkét oldalát víz alá tartunk, lecsöpögtetjük és egy tálra fektetjük (amíg megtöltjük, teljesen képlékennyé válik)
2. a surimi mindkét oldalát pár másodpercig sütjük serpenyőben (halvány aranyszínűre)
3. a zöldségeket megtisztítjuk és vékony, kb. 10 cm-es csíkokra vágjuk
4. ha a tészta rugalmassá és áttetszővé vált, leszűrjük
5. egy rizslap mindkét oldalát víz alá tartunk, lecsöpögtetjük és egy tálra fektetjük (amíg megtöltjük, teljesen képlékennyé válik)
6. a kör közepére halmozunk egy maréknyi (a mennyiség nyolcada) tésztát
7. a tésztára 1 evőkanálnyi szószt öntünk, majd a répa, paprika, uborka nyolcadát elhelyezzük a tésztán
7. a tésztára 1 evőkanálnyi szószt öntünk, majd a répa, paprika, uborka nyolcadát elhelyezzük a tésztán
8. a halom közepére teszünk egy surimit és egy bazsalikom levelet
9. a tészta két oldalát szorosan egymásra hajtjuk, majd az alsó részét fel, a felső részét le hajtva tasakot képzünk
9. a tészta két oldalát szorosan egymásra hajtjuk, majd az alsó részét fel, a felső részét le hajtva tasakot képzünk
Praktikák:
- szójaszósszal és tavaszi tekercs szósszal tálaljuk
- surimi helyett lehet rákhússal is készíteni
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: ázsiai, ebéd, előétel, főétel, kínai, nyári, rizslap, rizstészta, surimi, tavaszi tekercs, üvegtészta