Quinoa körözött (glutén- és tejtermék mentes, vegán)

Írta: Memi szerda, január 31, 2024
A juhtúrós és a szintén glutén- és tejtermék mentes köles körözött után elkészült a quinoás változat is.

QUINOA KÖRÖZÖTT 4 személyre

100 g quinoa
1/2 lilahagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1-2 teáskanál frissen facsart citromlé
1/2-1 dl víz
1 teáskanál kókuszolaj
csipet bors

1. főzzük meg a quinoát dupla mennyiségű vízben (nagyon alacsony lángon, fedő alatt 15-20 percig), majd hagyjuk kihűlni
2. adjuk a quinoához a fűszereket (őrölt kömény, pirospaprika, bors, só), a citromlevet és az olajat, majd indulásként 1/2 dl vízzel botmixerrel pürésítsük a krémet (ha túró jelleggel rögösebben szeretjük a körözöttet, akkor kevésbé mixeljük, ha krémesebb állag a cél, akkor adható hozzá még egy kevés víz és hosszabb ideig dolgozzuk össze)
3. szeljük apróra a lilahagymát és keverjük össze alaposan a krémmel

Praktikák:
- a lilahagymával nagyon hasonlít az eredeti ízre, de bátran elhagyható, anélkül is finom
- a túró jelleg eléréséhez félre tehetünk a megfőtt qiunoából 1-2 evőkanálnyit és a mixelés után a krémhez keverve többféle állagot érhetünk el