Gesztenyés sajttorta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, január 31, 2024
Érdemes az alaphoz szükséges kekszet (akár előző nap) magunk elkészíteni, mert gyors, egyszerű és finom. Ha rögtön dupla adagot sütünk, akkor nassolni is marad.

GESZTENYÉS SAJTTORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
21 cm-es kapcsos tortaformára

Kekszhez:
50 g kókuszolaj (nem kell hideg, de szilárd legyen)
50 g porcukor (nyers nád)
75 g gm. zabpehelyliszt
25 g gesztenyeliszt
25 g mandulaliszt
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 csipet őrölt fahéj
0,3 dl (30 g) víz
 
Keksz alaphoz:
215-220 g keksz (amennyi a fenti receptből lesz)
50 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
0,2 dl (20 g) víz 

Felső réteghez:
200 ml (1 doboz) kókusztejszín
400 ml víz
100 g cukor (nyers nád)
4 teáskanál friss citromlé
2 teáskanál reszelt citromhéj (kezeletlen, vagy bio)
30 g kukoricakeményítő
30 g gesztenyeliszt
csipet őrölt vanília (vagy reszelt tonkabab)

Keksz elkészítése:
1. mérjük ki a liszteket, a porcukrot, a sütőport és a fahéjat, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze (ne olvadjon fel a kókuszzsír)
2. öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze (könnyen kezelhető, minimálisan törős tésztát kell kapni, ha túl lágy, akkor 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy újra összefogja a kókuszzsír)
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
4. kanállal adagoljunk kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat a sütőpapírra
5. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz), majd hagyjuk az elzárt sütőben további 10 percig száradni, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni 

Sajttorta elkészítése:
6. béleljük ki a kapcsos tortaformát úgy, hogy az alja egy különálló sütőpapír darabbal legyen fedve az oldala pedig önállóan, az alsó és az oldalsó sütőpapír lap is legyen a kapcsos résszel leszorítva (így lesz a legkönnyebb kivenni majd a kész tortát)
7. konyhai aprítóval őröljük finomra a kekszet, adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat és a vizet, majd morzsoljuk össze nedves homok állagúra az alapot
8. oszlassuk el egyenletesen a keksz alapot az előkészített tortaformában és egy egyenes aljú pohár segítségével nyomkodjuk le úgy, hogy alul a peremnél 0,5-1 cm-rel magasabb legyen a kéreg
9. egy tálban keverjük össze csomómentesre a kókusztejszínt 300 ml vízzel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, illetve a vaníliával
10. egy kis keverőtálba mérjük ki a keményítőt és a gesztenyelisztet, a maradék 100 ml vízzel keverjük homogénre és adjuk a kókusztejszínes keverékhez
11. öntsük a keveréket a letömörített keksz alapra, a tortaformát tegyük egy tepsire (ha sülés közben folyik a töltelékből, ne a sütőbe menjen) és 180 fokon süssük 35-40 percig (egészen minimálisan legyen remegős), majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük
hűtőbe egy órára, mielőtt levesszük a formát (az alsó sütőpapír és a keksz réteg között vezessünk végig egy nagy pengéjű kést, így könnyen leválik a papír és könnyen át lehet emelni egy tálra 

Praktikák:
- a kekszhez használhatunk tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, vanília, tonkabab)
- a felső réteghez kukorica helyett tápióka keményítő is használható