Gesztenyés sajttorta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
szerda, január 31, 2024
Érdemes az alaphoz
szükséges kekszet (akár előző nap) magunk elkészíteni, mert gyors, egyszerű és
finom. Ha rögtön dupla adagot sütünk, akkor nassolni is marad.
GESZTENYÉS SAJTTORTA
(glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
21 cm-es kapcsos tortaformára
Kekszhez:
50 g kókuszolaj (nem
kell hideg, de szilárd legyen)
50 g porcukor (nyers
nád)
75 g gm. zabpehelyliszt
25 g gesztenyeliszt
25 g mandulaliszt
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 csipet őrölt fahéj
0,3 dl (30 g) víz
Keksz alaphoz:
215-220 g keksz (amennyi
a fenti receptből lesz)
50 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
0,2 dl (20 g) víz
Felső réteghez:
200 ml (1 doboz)
kókusztejszín
400 ml víz
100 g cukor (nyers nád)
4 teáskanál friss
citromlé
2 teáskanál reszelt
citromhéj (kezeletlen, vagy bio)
30 g kukoricakeményítő
30 g gesztenyeliszt
csipet őrölt vanília
(vagy reszelt tonkabab)
Keksz elkészítése:
1. mérjük ki a liszteket,
a porcukrot, a sütőport és a fahéjat, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt és gyors
mozdulatokkal morzsoljuk össze (ne olvadjon fel a kókuszzsír)
2. öntsük a vizet a
lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze (könnyen kezelhető, minimálisan
törős tésztát kell kapni, ha túl lágy, akkor 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy
újra összefogja a kókuszzsír)
3. gyújtsuk be a sütőt
180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük
ki sütőpapírral a tepsit
4. kanállal adagoljunk
kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat a sütőpapírra
5. a 180 fokra
előmelegített sütőben süssük 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a
teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz), majd hagyjuk
az elzárt sütőben további 10 percig száradni, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni
Sajttorta elkészítése:
6. béleljük ki a kapcsos
tortaformát úgy, hogy az alja egy különálló sütőpapír darabbal legyen fedve az
oldala pedig önállóan, az alsó és az oldalsó sütőpapír lap is legyen a kapcsos
résszel leszorítva (így lesz a legkönnyebb kivenni majd a kész tortát)
7. konyhai aprítóval
őröljük finomra a kekszet, adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat és a vizet,
majd morzsoljuk össze nedves homok állagúra az alapot
8. oszlassuk el
egyenletesen a keksz alapot az előkészített tortaformában és egy egyenes aljú
pohár segítségével nyomkodjuk le úgy, hogy alul a peremnél 0,5-1 cm-rel magasabb
legyen a kéreg
9. egy tálban keverjük
össze csomómentesre a kókusztejszínt 300 ml vízzel, a cukorral, a citrom
levével és reszelt héjával, illetve a vaníliával
10. egy kis keverőtálba
mérjük ki a keményítőt és a gesztenyelisztet, a maradék 100 ml vízzel keverjük
homogénre és adjuk a kókusztejszínes keverékhez
11. öntsük a keveréket a
letömörített keksz alapra, a tortaformát tegyük egy tepsire (ha sülés közben folyik a töltelékből, ne a sütőbe menjen) és 180 fokon süssük 35-40 percig (egészen minimálisan
legyen remegős), majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni és
tegyük
hűtőbe egy órára, mielőtt levesszük a formát (az alsó sütőpapír és a keksz
réteg között vezessünk végig egy nagy pengéjű kést, így könnyen leválik a papír
és könnyen át lehet emelni egy tálra
Praktikák:
- a kekszhez használhatunk
tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió,
vanília, tonkabab)
- a felső réteghez
kukorica helyett tápióka keményítő is használható
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: gesztenyeliszt, gluténmentes, gm, házilag, keksz, laktózmentes, mandulaliszt, recept, receptműves, sajttorta, tejmentes, tojásmentes, vegán, zabpehelyliszt