Juhtúrós körözött
Írta Memi
vasárnap, április 10, 2011
4 hozzászólás
Gyermekkoromban kifejezetten nem kedveltem a kőrözöttet, majd közel 15 éve, amikor HeF-et megismertem, kiderült, hogy náluk juhtúróból szokták készíteni. Megkóstoltam és bár nem volt szerelem első "látásra", ma már kifejezetten kedvelem ezt az elkészítési módot.
A tejtermékek fogyasztását igyekszem minimálisra csökkenteni (semmi divat, csak a magunkon tapasztalt hatása miatt...), de a mértékletesség elvét követve a sajt és a túró egyszer-egyszer megjelenik az étrendünkben :-)
Az összetevők arányát bátran, ízlés szerint lehet változtatni, az egyetlen, ami HeF tiszteletére nálunk mindig kötelezően betartandó: rajong a köménymagért, így csak egész köménymag kerülhet bele, az őrölt szóba sem jöhet :-)
A tejtermékek fogyasztását igyekszem minimálisra csökkenteni (semmi divat, csak a magunkon tapasztalt hatása miatt...), de a mértékletesség elvét követve a sajt és a túró egyszer-egyszer megjelenik az étrendünkben :-)
Az összetevők arányát bátran, ízlés szerint lehet változtatni, az egyetlen, ami HeF tiszteletére nálunk mindig kötelezően betartandó: rajong a köménymagért, így csak egész köménymag kerülhet bele, az őrölt szóba sem jöhet :-)
JUHTÚRÓS KÖRÖZÖTT 4 személyre
1 db lilahagyma
1 teáskanál egész kömény
1 teáskanál őrölt pirospaprika
3 teáskanál tejföl
1. a hagymát tisztítsuk meg és szeljük nagyon apróra
2. a juhtúrót adjuk a fűszereket és a tejfölt, majd a felaprított hagymát és alaposan keverjük össze
Praktikák:
- a juhtúró önmagában is sós lehet, így addig ne sózzuk meg a kőrözöttet, amíg bekeverve nem kóstoltuk meg
- az egész kömény helyett lehet bele tenni őröltet
- ha krémesebbre szeretnénk, növelhető a tejföl mennyisége
- tejföl helyett lehet bele tenni vajat
- a juhtúró önmagában is sós lehet, így addig ne sózzuk meg a kőrözöttet, amíg bekeverve nem kóstoltuk meg
- az egész kömény helyett lehet bele tenni őröltet
- ha krémesebbre szeretnénk, növelhető a tejföl mennyisége
- tejföl helyett lehet bele tenni vajat
Napi útmutató: "Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság..." Buddha
Címkék: brindza, ebéd, előétel, juhtúró, kőrözött, krém, lilahagyma, mindenmás, pirospaprika, vacsora
Nekem szimpatikusabb lett volna, ha az étel nevét úgy írjátok, hogy körözött. Majd elmagyarázzátok, hogy nálunk alapvetően juhtúróból készül, ami nagyon hasonlít a Szlovákiából behozott brindzára. Döntse el mindenki, hogy hazai, vagy külföldi terméket választ ;-)
VálaszTörlésPO
Kedves PO, köszönöm az észrevételt, természetesen itt a juhtúrón volt a hangsúly és nem a márkán, így módosítottam, emellett nyilván mindenki a saját bevált márkáját helyettesíti a receptbe :-)
VálaszTörlésÉs sajnos boltban tiszta juhtúrót még nem is láttam (a brindza sem az), és piacon is csak életemben egyszer. Mert a keveréstől túlárazott és gyengébb ízű. De ha van jó márka, lecsapnék rá...
VálaszTörlésSzia Acsa, nálunk az Aldi-ban kapható brindza a kedvenc, ez erősen ízlés függő, nekem az állaga és az íze is bevált. Ettől függetlenül biztosan van sok más fajta finomság még :-)
VálaszTörlés