Juhtúrós körözött

Írta: Memi vasárnap, április 10, 2011
Gyermekkoromban kifejezetten nem kedveltem a kőrözöttet, majd közel 15 éve, amikor HeF-et megismertem, kiderült, hogy náluk juhtúróból szokták készíteni. Megkóstoltam és bár nem volt szerelem első "látásra", ma már kifejezetten kedvelem ezt az elkészítési módot.
A tejtermékek fogyasztását igyekszem minimálisra csökkenteni (semmi divat, csak a magunkon tapasztalt hatása miatt...), de a mértékletesség elvét követve a sajt és a túró egyszer-egyszer megjelenik az étrendünkben :-)

Az összetevők arányát bátran, ízlés szerint lehet változtatni, az egyetlen, ami HeF tiszteletére nálunk mindig kötelezően betartandó: rajong a köménymagért, így csak egész köménymag kerülhet bele, az őrölt szóba sem jöhet :-)

JUHTÚRÓS KÖRÖZÖTT 4 személyre

1 csomag juhtúró
1 db lilahagyma
1 teáskanál egész kömény
1 teáskanál őrölt pirospaprika
3 teáskanál tejföl

1. a hagymát tisztítsuk meg és szeljük nagyon apróra
2. a juhtúrót adjuk a fűszereket és a tejfölt, majd a felaprított hagymát és alaposan keverjük össze

Praktikák:
- a juhtúró önmagában is sós lehet, így addig ne sózzuk meg a kőrözöttet, amíg bekeverve nem kóstoltuk meg
- az egész kömény helyett lehet bele tenni őröltet
- ha krémesebbre szeretnénk, növelhető a tejföl mennyisége
- tejföl helyett lehet bele tenni vajat