Omlós lekváros keksz (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi csütörtök, május 05, 2022

Többször készítettem már citromos omlós kekszet, de eszembe sem jutott, hogy vastag, szinte amerikai keksz típusú finomságnak is jó lehet egy pici átalakítással. 

Az ötlet végül egy főzős műsor formájában érkezett Matt Moren hagyományos vajas, tojásos receptjével, ekkor ugrott be, hogy egy mentes változatom nekem is van, abból kellene ezt a formát elkészíteni, hátha működik.
Bizony működik, teasütemény jellegű, porhanyós finomság lett, ráadásul sokféle ízesítéssel lehet variálni (csokoládé, fűszerek, lisztek). Az omlósság fokozására készülhet 50g kukoricaliszttel (ennyivel csökkentve a sima liszt mennyiségét), vagy akár fele arányban teljes kiőrlésű tönkölylisztből is, mindegyik változatban késztettük már és nagyon finom.

OMLÓS LEKVÁROS KEKSZ 24 db

250 g sima liszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g hideg kókuszzsír
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet vanília, vagy helyette őrölt szegfűszeg
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
néhány teáskanálnyi lekvár (házi kedvenc)
 
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszt(ek)et a kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, szegfűszeget és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citrom levét és a víz 3/4-ét a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát, liszttől függően, ha szükséges a víz maradéka, akkor fokozatosan adjuk hozzá (könnyen kezelhető, minimálisan törős, nem ragacsos tésztát kell kapni)
4. osszuk 24 egyenlő részre (kb. 21 g/db) a tésztát, formázzunk golyókat és fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a közepébe, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. tegyünk minden keksz közepébe kb. fél mokkáskanálnyi lekvárt, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 13-15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz)

Praktikák:
- csak sima lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből is finom
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó
- a mélyedésekbe tehetünk csokoládét is a lekvár helyett