Pesto gazdaságos, ráadásul szupergyors (laktózmentes, nyers vegán)

Írta: Memi hétfő, február 11, 2019

Vannak olyan napok, akár rohanós, akár pihenős, amikor vágyunk valami finomságra, de arra is, hogy azonnal kész legyen. Nálunk mindig van a fagyasztóban 1 zacskó bazsalikom, így bármikor kész a 15 perces pesto-s tészta.

Az eredeti pesto-hoz képest olcsóbb, hiszen a fenyőmagot napraforgó maggal helyettesítjük, ráadásul ízében és állagában a parmezánt is pótolja, így laktózmentes és vegán is egyben.
Az olajjal érdemes óvatosan bánni, hogy könnyed maradjon a szósz, inkább csak a víz krémesítésére, sűrítésére szolgáljon. 

Mi spagettivel szeretjük a legjobban, amit szoktunk deluxe változatban is készíteni, akkor aprított aszalt paradicsommal és kapribogyóval tálaljuk, de önmagában és pirítósra kenve is nagyon finom.

PESTO 2 személyre (250 g tésztához)

5 ek bazsalikom (fagyasztott)
2 tk darált napraforgómag
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk fokhagymapor
2 ek olívaolaj (extra szűz)
1/2 dl víz
bors

Tálaláshoz:
- 250 g kifőtt durum spagetti
- aszalt paradicsom
- kapribogyó

1. ha tésztával tálaljuk, tegyük fel melegedni a tésztafőző vizet 1 evőkanál sóval, majd a forrásban lévő vízben főzzük fogkeményre a tésztát
2. amíg fő a tészta, készítsük el a pesto-t, tegyünk minden hozzávalót a botmixer magas falú edényébe, pürésítsük homogénre, sózzuk, borsozzuk, valamint, ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk
3. tálaljuk a kifőtt tésztán és szórjuk meg aprított aszalt paradicsommal, kapribogyóval és bazsalikom levéllel