hétfő, február 11, 2019

Pesto gazdaságos, ráadásul szupergyors (laktózmentes, nyers vegán)

Vannak olyan napok, akár rohanós, akár pihenős, amikor vágyunk valami finomságra, de arra is, hogy azonnal kész legyen. Nálunk mindig van a fagyasztóban 1 zacskó bazsalikom, így bármikor kész a 15 perces pesto-s tészta.

Az eredeti pesto-hoz képest olcsóbb, hiszen a fenyőmagot napraforgó maggal helyettesítjük, ráadásul ízében és állagában a parmezánt is pótolja, így laktózmentes és vegán is egyben.
Az olajjal érdemes óvatosan bánni, hogy könnyed maradjon a szósz, inkább csak a víz krémesítésére, sűrítésére szolgáljon. 

Mi spagettivel szeretjük a legjobban, amit szoktunk deluxe változatban is készíteni, akkor aprított aszalt paradicsommal és kapribogyóval tálaljuk, de önmagában és pirítósra kenve is nagyon finom.

PESTO 2 személyre (250 g tésztához)

5 ek bazsalikom (fagyasztott)
2 tk darált napraforgómag
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk fokhagymapor
2 ek olívaolaj (extra szűz)
1/2 dl víz
bors

Tálaláshoz:
- 250 g kifőtt durum spagetti
- aszalt paradicsom
- kapribogyó

1. ha tésztával tálaljuk, tegyük fel melegedni a tésztafőző vizet 1 evőkanál sóval, majd a forrásban lévő vízben főzzük fogkeményre a tésztát
2. amíg fő a tészta, készítsük el a pesto-t, tegyünk minden hozzávalót a botmixer magas falú edényébe, pürésítsük homogénre, sózzuk, borsozzuk, valamint, ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk
3. tálaljuk a kifőtt tésztán és szórjuk meg aprított aszalt paradicsommal, kapribogyóval és bazsalikom levéllel