Zöldségek frissen tartása

Írta: Memi kedd, február 19, 2019

Nálunk sok-sok éve, szinte le sem merem írni több, mint 2 évtizede kialakult az a gyakorlat, hogy heti egyszer megyünk hűtőszekrény feltöltésre és akkor minden szükséges alapanyagból megvesszük a heti adagot. 

Bevallom előfordul, hogy éppen hazaérve jut eszembe valami, ami kimaradt, de ez azért nem annyira jellemző, hiszen igyekszem tudatosan, listával a kezemben vásárolni...

Mivel óriási zöldségfüggők vagyunk, ráadásul vegán étkezünk, több tonnányi, na jó kis túlzás, de elég nagy adag zöldséget kell frissen tartani úgy, hogy akár egy hét múlva is szívesen fogyasszuk.

Természetesen a vizet vesztett, kissé fonnyadt darabok sem feltétlenül végzik a kukában, sok mindent újra lehet éleszteni egy kis vizes áztatással, ennek ellenére sokáig gondot okozott, hogyan is tároljuk a sok finomságot úgy, hogy ne legyen belőlük hulladék.

Ma már minden olyan zöldséget, amit hűtőben tárolunk, azonnal megpucolunk (gyökérzöldségek), megmosunk (kivétel a gomba), ahogy megérkezik a konyhába (jellemzően szódabikarbónás áztatással), majd gondos lecsepegtetés után bekerülnek jól záródó dobozokba.

A doboz aljába szoktunk tenni egy kocka konyhai papírtörlőt, így a lecsapódó párát fel tudja szívni.
Az eredmény friss, roppanós zöldségek akár egy hét tárolás után is.