Padlizsánkrém

Írta: Memi hétfő, január 03, 2011
Egyszer, valaha, réges-régen próbálkoztam már padlizsánkrém elkészítésével. Akkor nagyon nem ízlett... Most már tudom, valószínűleg nem sütöttem meg rendesen a zöldséget.
Azóta észrevétlenül bekúszott az életünkbe a gyönyörűséges színű török paradicsom, azonban szinte mindig töltve, házi pestóval sütve, vagy tekercsnek készítem.
Most azonban újra próbálkoztam és az eredmény mesés lett, igazi házi mártogatós, zöldségkrém kerekedett belőle.
Természetesen házi kenyérrel tálaljuk :-)

PADLIZSÁNKRÉM 4 személyre (egészségesebb összetevők)

2 db (közepes-nagyobb) padlizsán
1 db (kisbb) egész fej fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
bors (nálam rózsa és zöld tört bors)
citrom
1 kávéskanál mustár
3 evőkanál olívaolaj

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 1 evőkanál olajjal kenjünk ki egy kisebb tepsit, vagy hőálló tálat
2. a padlizsánokat megmossuk, szárrészt levágjuk és hosszában kettévágjuk
3. a fokhagyma fejet vízszintesen kettévágjuk
4. fektessük a padlizsánokat (vágott felülettel felfelé) a tepsibe, sózzuk meg és tegyük mellé a két fél fej (pucolatlan) fokhagymát
5. alufóliával lefedve süssük az 1. pontban írt hőfokon 30 percig
6. ha letelt a 30 perc vegyük le az alufóliát és süssük további 15 percig (akkor jó, ha a hús puha, a héja pedig ráncosodik
7. ha kissé kihűlt, kaparjuk ki a padlizsán húsát a héjából, pucoljuk meg a sült fokhagyma gerezdeket (megéri ez a kis plusz munka, mennyei íze lesz tőle a krémnek)
8. botmixerrel mixeljük össze a padlizsán húsát a tisztított fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajjal, ízesítsük mustárral, tört borssal és adjunk hozzá 1 kávéskanálnyit a citrom levéből (így megőrzi a színét a krém) és keverjük össze alaposan

Praktikák:
- mustár nélkül is finom
- keverhetünk hozzá majonézt is

Itt is mi szorgoskodunk: