Császármorzsa a sütőből

Írta: Memi kedd, január 11, 2011
A mai napig nem tisztázott, hogy a magyarok szeretett Erzsébet királynéja (Sisi, Sissi) udvari szakácsa készítette először, vagy valóban Ferenc József császár találmánya, az azonban biztos, hogy a volt Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig kedvelt étel.
A leírások szerint eredendően palacsintatésztából készült zsírban pirítással, manapság azonban jellemzően darából, vagy dara-liszt keverékből készül.
Most a sütőben sült verziót készítettem el, nálunk ez a kedvenc, mivel remekül megfér egymással a kissé megsült kéreg a belső puha réteggel...

CSÁSZÁRMORZSA A SÜTŐBŐL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

15 dkg búzadara (teljes kiőrlésű tönköly)
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 dl olívaolaj (extra szűz)
2 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
4 dl tej (gabonaital)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 db vaníliás cukor (nád bourbon)
csipet fahéj
1 citrom reszelt héja

1. a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral picit megmelegítjük (langyos legyen, nem meleg)
2. összekeverjük a darát, lisztet, fahéjat, citrom reszelt héját és beleöntjük a tejet, valamint az olajat
3. szétválasztjuk a tojásokat és a sárgáját a tejes masszához adjuk, majd alaposan összekeverjük
4. a keveréket 1,5-2 órára félretesszük pihenni, közben többször megkeverjük, hogy alaposan szívja meg magát nedvességgel a dara és a liszt
5. a tojások fehérjét tegyük a hűtőbe, amíg pihentetjük a darás keveréket
6. ha letelt a pihentetés ideje begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és kivajazunk egy teflon süteményes tepsit (nálam 20x24-es)
7. a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzá keverjük a darás masszához
8. beleöntjük a masszát a tepsibe és süssük a 6. pontban írt hőfokon
9. 3/4-1 órán keresztül kell sütni úgy, hogy 15 percenként kivesszük és fa lapáttal alaposan összekeverjük (morzsásítjuk először nagyobb darabokra, majd fokozatosan aprókká, ne ijedjünk meg, ha a széle kissé megbarnul, nagyon finomak ezek a ropogós darabok a puhák közé keveredve)

Praktikák:
- fahéj és citromhéj nélkül is finom
- a képen látható morzsa tönköly darából és teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült, házi szilvalekvárral és nád porcukorral tálalva