Köményes pumpernickel kenyér (dagasztás nélkül)

Írta: Memi csütörtök, május 11, 2023
Itthon kevéssé ismert, főként Németországban kedvelt kenyér. Eredetileg durvára őrölt rozsból, kovásszal és malátával készült, tömör, darabos, jellegzetesen téglatest forma kenyér. A mostani receptünk köménymaggal és egy kevés mákliszttel készült, de a korábbi változatunk alapján ízesíthetjük akár kakaóval is.

Testes, ízes, nagyon finom szendvicsnek, vagy krémek mellé.

KÖMÉNYES PUMPERNICKEL KENYÉR (dagasztás nélkül)

50 g rozsliszt
50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
20 g mákliszt (helyettesíthető búzaliszttel)
380 g búzaliszt
12 g cukor (nyers nád)
1 cs porélesztő
15 g só (természetes, nem finomított)
2 tk őrölt kömény
2 tk köménymag
400 ml kézmeleg víz

1. tegyük az élesztőt egy kis tálkába, adjuk hozzá a cukrot és mérjünk hozzá 50 ml kézmeleg vizet, kissé keverjük össze, majd hagyjuk felfutni
2. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a sót és a köményeket, majd keverjük össze
3. a liszt közepébe készítsünk mélyedést, melybe öntsük  felfutott élesztőt és a maradék 350 ml kézmeleg vizet
4. kanállal, vagy az ujjaink hegyével alaposan keverjük, dolgozzuk össze a ragadós, nedves masszát és lefedve kelesszük duplájára (kb. 1 óra), ezalatt béleljük ki sütőpapírral a kenyérformát, vagy a sütőtálat (nagyon képlékeny a tészta, emiatt mindenképp formában kell sütni)
5. ha megkelt a tészta, borítsuk gazdagon lisztezett felületre, gyors mozdulatokkal, a massza oldalait befelé hajtva formázzunk gombócot és tegyük át a kibélelt formába (húzzuk bele egy akkora zacskóba, ami alatt tud emelkedni anélkül, hogy ráragadna és nem szárad ki a felülete), majd hagyjuk újra megkelni (kb. 1/2 óra)
6. melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük meg a kenyeret 50-55 perc alatt

Praktikák:
- nagyon képlékeny a tészta, emiatt mindenképp formában kell sütni
- kömény és mák nélkül, más fűszerekkel (pl. tört bors, szárított zöldek) is finom