Citromos-mandulás, sült tápiókapuding (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, május 10, 2023
Szupergyorsan összeállítható, igazán különleges nyalánkság, ráadásul a tápióka telis-tele minden jóval (pl. vas, kálcium, kálium, magnézium).
 
CITROMOS-MANDULÁS, SÜLT TÁPIÓKAPUDING (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
16 cm átmérőjű formára

300 ml kókusztej
100 g nyers nádcukor
50 g mandulaliszt
35 g tápiókakeményítő (tápiókaliszt)
35 g víz
3 teáskanál citromlé (friss facsart)
1/2 citrom héja (kezeletlen, vagy bio)
8 g sütőpor (foszfátmentes)

1. mérjük ki a kókusztejet egy keverőtálba, adjuk hozzá a kókusz- és a nádcukrot, majd a mandulalisztet, a sütőport és kézi, manuális habverővel keverjük össze alaposan, csomómentesre
2. csavarjuk ki az alaposan megmosott citrom levét, adjunk belőle a keverékhez 3 teáskanálnyit és amennyiben kezeletlen (vagy bio) a citrom, akkor reszeljük a héját is bele (a fehér rész nélkül, mert az keserű), újra keverjük össze
3. kicsit hagyjuk pihenni a masszát, addig béleljük ki a formát (vágjunk a sütőpapírból akkora kör alakot, amely kényelmesen túllóg a sütőforma peremén, majd gyűrjük össze a papírt, így könnyen ki tudjuk bélelni a kerek formát) és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. egy kicsi keverőtálban, vagy pohárban keverjük össze alaposan a tápiókakeményítőt a vízzel és adjuk a masszához, keverjük össze
5. öntsük a masszát a sütőpapírral kibélelt formába és 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt
6. hagyjuk a desszertet a formában, míg kissé lehűl, majd emeljük ki a sütőpapírral együtt, tálalható langyosan, vagy teljesen kihűlve is

Praktikák:
- csak kezeletlen, vagy bio citromot használjuk alapos mosás után, ennek hiányában a héjat ne használjuk fel
- kókuszvirágcukorral is készíthető
- jól illenek hozzá a bogyós, savanykás gyümölcsök, akár a masszába szórva sütés előtt, akár frissen a desszerthez tálalva
- süthetjük zsúrtorta formában, vagy kis méretű lábosban is, fontos, hogy sütőpapírral bélelt legyen