Citromos kuglóf

Írta: Memi csütörtök, február 20, 2014
Különleges vendégek jártak nálunk a műhelyben. Mivel ez normál gyártási napokon elképzelhetetlen, ezért úgy gondoltuk, hogy meglepjük a kis csapatot egyszerű, saját készítésű finomságokkal.

A csokis kuglóf volt a kiindulási alap a citromos verzióhoz is, sós csemegének pedig teasütemény készült.


CITROMOS KUGLÓF kb. 20 cm átmérőjű formára

15 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
15 dkg cukor (nyers nád)
2 db citrom héja (kezeletlen)
2,5 dkg olívaolaj (extra szűz)
2,5 dkg ghí (ha nincs, akkor vaj)
0,5 cs sütőpor (foszfátmentes)
0,3 dl frissen facsart citromlé
0,3 dl víz

1. gyújtsuk be a sütőt 170 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat)
2. adjuk a tojásokhoz a cukrot és keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olajat, a ghít, a citromlevet és a vizet, keverjük össze
3. mérjük a keverékhez a lisztet, szórjuk rá a sütőport és keverjük csomómentesre
4. vajazzuk / lisztezzük ki a kuglóf sütőformát és a masszát öntsük bele egyenletesen
5. az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük aranybarnára

Praktikák:
- vízben / rumban áztatott mazsolával is készíthető
- kezeletlen narancs, tonkabab és vanília is illik hozzá
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült
- ha tejmentesség a cél, ghí-t, vagy vaj helyett is olajat használjunk